Varivo od bijelog graha i bunceka
Foto: thekitchn.com
Sastojci:
500 g suhog bijelog graha (veći), potopljen u vodi preko noći
1 manji buncek (odvojite većinu mesa s kosti i nasjeckajte na kockice)
8 šalica pilećeg temeljca
1 veći crveni luk, nasjeckan
1 crvena paprika, nasjeckana
2 mrkve, nasjeckane
1 stabljika celera, nasjeckana
1 glavica češnjaka prepolovljena
3 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana
sol i papar, po ukusu
100 g špeka, sitno nasjeckanog
2 lovorova lista
po želji - 1/2 limuna, naribana korica i iscijeđen sok
svježi peršin, sitno nasjeckani
Priprema:
Stavite grah kuhati zajedno s kosti bunceka, lovorovim listom i prepolovljenom glavicom češnjaka. Kuhajte sat i pol do dva dok grah ne omekša.
Za to vrijeme na tavi na malo ulja popržite meso bunceka i špek. Maknite meso iz tave u veću posudu, a na masnoći na tavi popržite luk. Nakon što luk porumeni dodajte papriku, mrkvu, celer i češnjak. Malo posolite i pirjajte 10 minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte povrće u posudu sa šunkom i špekom. Kada se grah skuha odvojite otprilike 2 šalice graha – od njih napravite pire (vilicom ili štapnim mikserom). U posudu s povrćem i šunkom dodajte i pire od graha i sav preostali grah, te pileći temeljac. Nakon što zakuha, smanjite toplinu i kuhajte još barem pola sata. Na kraju po želji (ako volite grah malo kiselkast) dodajte koricu i sok limuna te sjeckani peršin.
Ovo varivo još je bolje idući dan, nakon što odstoji. A može stajati na hladnom do 5 dana, te se čak i može smrznuti.