Zapečeni grah s krušnim mrvicama
Foto: bonappetit.com
Sastojci:
2 šalice suhog šarenog (smeđeg) graha, potopljen preko noći
2 crvena luka srednje veličine, jedan prepolovljen, drugi sitno nasjeckan
½ šalice naribanog parmezana
1 glavica češnjaka, prepolovljena poprečno, plus 3 češnja, sitno nasjeckana
2 lovorova lista
2 žličice soli
250 g pečenog špeka (hamburgera), nasjeckanog
svježe mljeveni crni papar
¼ šalice suhog bijelog vina
1 i ½ šalice krupnijih krušnih mrvica (Panko ili sami grublje usitnite suhi kruh)
2 žlice maslinovog ulja
opcionalno - 4 grančice timijana plus 1 žlica listova timijana
Priprema:
Ocijedite grah i stavite ga u veliku posudu zajedno s polovicama luka, prepolovljenom glavicom češnjaka, lovorom i 2 žličice soli. Dodajte vodu toliko da prekrije grah za otprilike 3 centimetra. Nakon što zavrije kuhajte grah barem sat do sat i pol dok grah ne omekša.
Za to vrijeme u velikoj tavi popržite špek da postane hrskav pa ga izvadite na tanjur. Na masnoću od špeka dodajte usitnjeni luk, grančice timijana i tri četvrtine nasjeckanog češnjaka. Začinite solju i paprom. Pržite dok luk ne porumeni, zatim dodajte vino i zakuhajte. Iskuhavajte sve dok tekućina u potpunosti ne ispari, oko 4 minute. Maknite s topline i izvadite grančice timijana.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ocijedite grah (nemojte baciti svu tekućinu), uklonite polovice luka i češnjaka te lovor. Premjestite ga u veću posudu i pomiješajte s njim mješavinu luka i špeka, te žlicu listića timijana, naribani parmezan i oko šalicu i pol tekućine od kuhanja graha. Sve dobro promiješajte pa prebacite u vatrostalnu posudu.
Pomiješajte krušne mrvice, ulje i soli i papra po želji. Posipajte preko graha u vatrostalnoj posudi – i pecite dok sve ne porumeni, oko 45 do 55 minuta.