Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava i hranjiva namirnica koja je dostupna kroz cijelu godinu, a zbog svoje je nutritivne vrijednosti i finog okusa često sastavni dio naših jelovnika.
Obiluje vitaminima i proteinima, sadrži malo kolesterola i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Sadrži puno B i C vitamina i brojne minerale, a malo kalorija pa je idealan izbor za sve one koji imaju problema s viškom kilograma.
Smatra se i jednom od najučinkovitijih namirnica za sprečavanje raka. Naime, cvjetača sadrži sumporne tvari koje sprečavaju štetno djelovanje enzima koji “aktiviraju” kancerogene procese. organizma. Osim toga, sadrži i vrlo važne aminokiseline koje potiču dobro raspoloženje te povoljno utječu na kvalitetu spavanja.
Laka je i jednostavna za pripremu, a recepata s cvjetačom ima uistinu mnogo. Može se pripremiti na bezbroj načina – u salatama, juhama, kao prilog, varivo…
U nastavku vam otkrivamo nekoliko naših najdražih recepata s cvjetačom u glavnoj ulozi.
Foto: Depositphotos.com