Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Cvjetača – ukusni recepti za prve proljetne dane

Namirnica u fokusu: Cvjetača – ukusni recepti za prve proljetne dane
Odlični recepti s ukusnom cvjetačom

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava i hranjiva namirnica koja je dostupna kroz cijelu godinu, a zbog svoje je nutritivne vrijednosti i finog okusa često sastavni dio naših jelovnika.  Obiluje vitaminima i proteinima, sadrži malo kolesterola i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Sadrži puno B i C vitamina i brojne minerale, a malo kalorija pa je idealan izbor za sve one koji imaju problema s viškom kilograma.  Smatra se i jednom od najučinkovitijih namirnica za sprečavanje raka. Naime, cvjetača sadrži sumporne tvari koje sprečavaju štetno djelovanje enzima koji “aktiviraju” kancerogene procese. organizma. Osim toga, sadrži i vrlo važne aminokiseline koje potiču dobro raspoloženje te povoljno utječu na kvalitetu spavanja. Laka je i jednostavna za pripremu, a recepata s cvjetačom ima uistinu mnogo.  Može se pripremiti na bezbroj načina – u salatama, juhama, kao prilog, varivo…  U nastavku vam otkrivamo nekoliko naših najdražih recepata s cvjetačom u glavnoj ulozi. 

Foto: Depositphotos.com

Varivo sa cvjetačom i krumpirom

Sastojci:  1 glavica cvjetače 2-3 krumpira     2 mrkve vlasac ili luk     4 žlice maslinova ulja ili maslaca     200 ml kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje sol i papar Priprema: Na ulju ili maslacu kratko popržite vlasac ili luk. Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i krumpir narezan na kockice. Zalijte vodom i posolite. Zatim dodajte i cvjetaču narezanu na cvjetove. Kuhati oko 20-ak minuta i na kraju umiješajte vrhnje i začinite po želji. 

Cvjetača u tijestu

Sastojci: 1 glavica cvjetače      1 jaje 75 g pšeničnog brašna oko 100 ml hladne vode muškatni oraščiće 4-5 žlica ulja Priprema:  Odstraniti listove i oštećene dijelove cvjetače, oprati u tekućoj hladnoj vodi, neko vrijeme staviti u slanu hladnu vodu.  Podijeliti u cvjetove srednje veličine i kuhati oko 10 min u slanoj vodi. Dobro ocijediti.  Od jaja, brašna i vode napraviti glatko tijesto i dodati sol i muškatni oraščić. Cvjetove cvjetače uvaljati u smjesu i pohati u ulju dok ne požuti.  

Izvor: Kuharica za sva godišnja doba Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Gusta juha sa cvjetačom i crvenim paprikama

Sastojci: maslinovo ulje 4 mlada luka, sitno nasjeckana 50 g sitno narezanog celera 800 ml povrtnog temeljca 300 ml vode 1 glavice cvjetače 2 crvene paprike, sitno narezane 1 krumpir, sitno narezan lovorov list 200 ml mlijeka papar bosiljak 4 žlice kiselog vrhnja Priprema: 1. U većoj tavi zagrijte ulje. 5 minuta pržite luk i celer. 2. Dodajte temeljac i vodu te zavrijte. Dodajte cvjetaču, paprike, krumpir i lovorov list. Opet zavrijte, a nakon toga smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. 3. Dodajte mlijeko, papar i bosiljak te uklonite lovorov list. 4. Poslužite sa kiselim vrhnjem.

Salata od cvjetače

Sastojci: 300 g cvjetače 300 g brokule 200 g mrkve sol i papar đumbir kumin muškantni oraščić korijander 5 ml soja umaka 100 ml nemasnog vrhnja 20 ml octa malo meda mladi luk Priprema: 1. Skuhajte brokolu, karfiol i mrkvu na pari. 2. Isperite povrće sa hladnom vodom i dobro ocijedite. 3. Pomiješajte sve preostale sastojke osim mladog luka. 4. Dodajte povrću i sve dobro promiješajte. 5. Na kraju dodajte nasjeckani mladi luk.

Zapečena cvjetača sa sirom

Sastojci:      1 srednje velika cvjetača     krušne mrvice 2 žlice maslinova ulja 2 žlice oštrog brašna     3 jaja     150 ml kiseloga vrhnja     10 dag naribanog sira         sol,papar,peršin Cvjetaču očistite i kuhajte u slanoj vodi oko 15 minuta. U posudu za pečenje dodajte ulje i krušne mrvice te cvjetaču narezanu na cvjetove. Pomiješajte jaja, kiselo vrhnje i ribani sir te dodajte začine po želji. Dobro promiješajte i ravnomjerno rasporedite po cvjetači.  Stavite u pećnicu i pecite oko 25-30 minuta na 180 stupnjeva dok ne porumeni na površini. Po želji posipajte parmezanom. Poslužite uz zelenu salatu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx