Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava i hranjiva namirnica koja je dostupna kroz cijelu godinu, a zbog svoje je nutritivne vrijednosti i finog okusa često sastavni dio naših jelovnika.
Obiluje vitaminima i proteinima, sadrži malo kolesterola i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Sadrži puno B i C vitamina i brojne minerale, a malo kalorija pa je idealan izbor za sve one koji imaju problema s viškom kilograma.
Smatra se i jednom od najučinkovitijih namirnica za sprečavanje raka. Naime, cvjetača sadrži sumporne tvari koje sprečavaju štetno djelovanje enzima koji “aktiviraju” kancerogene procese. organizma. Osim toga, sadrži i vrlo važne aminokiseline koje potiču dobro raspoloženje te povoljno utječu na kvalitetu spavanja.
Laka je i jednostavna za pripremu, a recepata s cvjetačom ima uistinu mnogo. Može se pripremiti na bezbroj načina – u salatama, juhama, kao prilog, varivo…
U nastavku vam otkrivamo nekoliko naših najdražih recepata s cvjetačom u glavnoj ulozi.
Foto: Depositphotos.com
Varivo sa cvjetačom i krumpirom
Sastojci:
1 glavica cvjetače
2-3 krumpira
2 mrkve
vlasac ili luk
4 žlice maslinova ulja ili maslaca
200 ml kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
sol i papar
Priprema:
Na ulju ili maslacu kratko popržite vlasac ili luk. Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i krumpir narezan na kockice. Zalijte vodom i posolite. Zatim dodajte i cvjetaču narezanu na cvjetove. Kuhati oko 20-ak minuta i na kraju umiješajte vrhnje i začinite po želji.
Cvjetača u tijestu
Sastojci:
1 glavica cvjetače
1 jaje
75 g pšeničnog brašna
oko 100 ml hladne vode
muškatni oraščiće
4-5 žlica ulja
Priprema:
Odstraniti listove i oštećene dijelove cvjetače, oprati u tekućoj hladnoj vodi, neko vrijeme staviti u slanu hladnu vodu.
Podijeliti u cvjetove srednje veličine i kuhati oko 10 min u slanoj vodi. Dobro ocijediti.
Od jaja, brašna i vode napraviti glatko tijesto i dodati sol i muškatni oraščić. Cvjetove cvjetače uvaljati u smjesu i pohati u ulju dok ne požuti.
Izvor: Kuharica za sva godišnja doba
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/
Gusta juha sa cvjetačom i crvenim paprikama
Sastojci:
maslinovo ulje
4 mlada luka, sitno nasjeckana
50 g sitno narezanog celera
800 ml povrtnog temeljca
300 ml vode
1 glavice cvjetače
2 crvene paprike, sitno narezane
1 krumpir, sitno narezan
lovorov list
200 ml mlijeka
papar
bosiljak
4 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
1. U većoj tavi zagrijte ulje. 5 minuta pržite luk i celer.
2. Dodajte temeljac i vodu te zavrijte. Dodajte cvjetaču, paprike, krumpir i lovorov list. Opet zavrijte, a nakon toga smanjite vatru i kuhajte 20 minuta.
3. Dodajte mlijeko, papar i bosiljak te uklonite lovorov list.
4. Poslužite sa kiselim vrhnjem.
Salata od cvjetače
Sastojci:
300 g cvjetače
300 g brokule
200 g mrkve
sol i papar
đumbir
kumin
muškantni oraščić
korijander
5 ml soja umaka
100 ml nemasnog vrhnja
20 ml octa
malo meda
mladi luk
Priprema:
1. Skuhajte brokolu, karfiol i mrkvu na pari.
2. Isperite povrće sa hladnom vodom i dobro ocijedite.
3. Pomiješajte sve preostale sastojke osim mladog luka.
4. Dodajte povrću i sve dobro promiješajte.
5. Na kraju dodajte nasjeckani mladi luk.
Zapečena cvjetača sa sirom
Sastojci:
1 srednje velika cvjetača
krušne mrvice
2 žlice maslinova ulja
2 žlice oštrog brašna
3 jaja
150 ml kiseloga vrhnja
10 dag naribanog sira
sol,papar,peršin
Cvjetaču očistite i kuhajte u slanoj vodi oko 15 minuta. U posudu za pečenje dodajte ulje i krušne mrvice te cvjetaču narezanu na cvjetove. Pomiješajte jaja, kiselo vrhnje i ribani sir te dodajte začine po želji. Dobro promiješajte i ravnomjerno rasporedite po cvjetači.
Stavite u pećnicu i pecite oko 25-30 minuta na 180 stupnjeva dok ne porumeni na površini. Po želji posipajte parmezanom. Poslužite uz zelenu salatu.