Naranče u karamel umaku
Sastojci:
9 naranči
175 ml vode
250 g šećera
3 žlice meda
Priprema:
1. Skinite koricu s naranči i stavite je u lončić. Dodajte vodu i ostavite da se namače 1 sat.
2. Kad je korica namočena, stavite lonac na laganu vatru 20 minuta. Procijedite je.
3. Oštrim nožem ogulite naranče, a bijeli dio kore bacite. Meso narežite po širini na ploške od 1/2 cm i složite ih u staklenu zdjelu za posluživanje posuvši ih s malo narančine korice. Većinu korice sačuvajte za umak.
4. Stavite 175 ml vode i šećer u lonac i zagrijavajte dok se šećer ne rastopi, a zatim pričekajte da provre i kuhajte dok ne dobije svijetlozelenu boju. Odmah uklonite s vatre, dodajte med i miješajte ga dok se ne otopi, a zatim dodajte ostatak narančine korice. Malo ohladite pa prelijte karamel umak preko naranči. Stavite u hladnjak na najmanje 3 sata prije posluživanja. Ukrasite koricom koja vam je preostala prije samog posluživanja.
Izvor: Deserti za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o, Zagreb