Namirnica u fokusu: Blagdanski kolači i slastice s narančom

Osim što su odličan izvor vitamina, naranče su i jako fini dodatak mnogobrojnim kolačima

Namirnica u fokusu: Blagdanski kolači i slastice s narančom

Čokoladne tortice s narančom

Sastojci (za 16 komada)

115 g omekšanog maslaca
115 g svjetlosmeđeg šećera
fino naribana korica i sok  1/2 naranče
2 jaja, lagano umućena
115 g brašna s dodatkom praška za pecivo
25 g naribane čokolade za kuhanje
tanke trakice kandirane korice
naranče za ukrašavanje

Preljev
115 g čokolade za kuhanje, razlomljene na komadiće
25 g maslaca
1 žlica sirupa od šećerne trske

Priprema

1 Zagrijte pećnicu na 180°C (oznaka 4 na plinskoj pećnici). Stavite 16 papirnatih košarica u plići kalup za muffine ili stavite 16 duplih košarica na lim za pečenje.
2. U zdjelu stavite maslac, šećer i koricu naranče i miješajte dok smjesa ne postane svjetla i glatka. Postupno umiješajte jaja. Dodajte prosijano brašno i pomoću metalne žlice umiješajte u smjesu sa sokom od naranče i naribanom čokoladom. Ulijte smjesu u papirnate košarice.
3. Pecite kolačiće u zagrijanoj pećnici 20 minuta ili dok ne narastu i ne postanu čvrsti na dodir. Premjestite ih na žičanu rešetku da se posve ohlade.
4. Za preljev stavite čokoladu u vatrostalnu zdjelu i dodajte maslac i sirup. Stavite zdjelu iznad posude u kojoj lagano vrije voda i zagrijte dok se ne otopi. Sklonite sa štednjaka i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Neka se hladi dok preljev ne postane dovoljno gust da se može namazati. Namažite na kolačiće i ukrasite svaki kolačić s nekoliko trakica kandirane korice naranče. Ostavite da se stisnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Izvor: Kolači za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o, Zagreb

4/7