Dnevna doza kofeina

Život je prekratak za lošu kavu: izbjegni pogreške pri kuhanju turske kave

Prava kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav – kaže turska poslovica, a mi kažemo, sreća se ne može kupiti, ali se može popiti šalica dobre kave, a to je sve što nam treba

photo-1536914561643-9e3a7a8d063d.jfif
Foto: Unsplash

Postupak za najbolju šalicu kave

  1. Hladnu vodu ulij u džezvu – po mogućnosti koristi destiliranu vodu jer daje bolji okus kavi.
  2. Na površinu još hladne vode stavi broj žlica mljevene ovisno o tome koliko jaku kavu voliš, nemoj miješati.
  3. Stavi džezvu s vodom i kavom na srednje jaku vatru.
  4. Ako voliš slatku kavu, otprilike 1 minutu nakon stavljanja džezve na vatru dodaj šećer (iako šećer prilično mijenja okus same kave) – još uvijek nemoj miješati.
  5. Tek kad kava potone u vodu vrijeme je za miješanje.
  6. Kad se počne stvarati „kora“, trebaš smanjiti vatru i pričekati još koji tren da se kava digne – no nikako ne smije proključati, što je krema deblja i čvršća, to će kava biti bolja.
  7. Kad se kava počne dizati, ugasi vatru.
  8. Ostavi da kava odstoji nekoliko minuta i slegne se, a onda je ulij u šalice – nakon što je kava u šalici više se ne miješa jer bi se time podigao talog.
  9. Uživaj!

Javi nam kako ti je uspjela!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/4