Najbolji savjeti za bezglutenski kruh

Imali ste barem jednu epizodu u životu gdje je vaš bezglutenski kruh bio tvrd kao cigla, od koje ste mogli sagraditi čvrstu kuću? Donosimo vam nekoliko savjeta kako to promijeniti.

Najbolji savjeti za bezglutenski kruh

METALNI PRIBOR NEPOŽELJAN
Bezglutensko tijesto je najkrhkije u početku izrade, pa brašno i tekućinu nemojte miješati metalnim priborom. Tekućinu s brašnom prvo sjedinite laganim miješanjem drvenom ili plastičnom kuhačom, a tek onda promiješajte mikserom. Bezglutensko tijesto samo po sebi nestabilno, sporije se diže, a dodir hladnog metala može dodatno usporiti fermentaciju. Potrebno ga je i pažljivije, tj. kraće miksati.

NEMOJTE UBITI TIJESTO
„Nemojte ‘ubiti’ tijesto dugotrajnim miješanjem – možete ga mikserom snažno miješati, ali ne predugo. Ako radite kruh s gotovim bezglutenskim mješavinama, dovoljno je tijesto miksati 3 – 4 minute. Sve dulje od toga će razbiti ionako krhku mrežu koja jedva drži brašna na okupu, a rezultat će biti tvrd i bezukusan kruh koji je primio previše okusa kvasca.“ Ako ne koristite gotove bezglutenske smjese za kruh, kako biste lakše povezali bezglutensko tijesto, Anamaria savjetuje korištenje zamjenskih zgušnjivača.

To mogu biti, primjerice, voćne kašice koje su idealne za biskvite, želatinske smjese od sjemenki (mljeveni zlatni lan, chia), sladila (med, marmelada, pektin ili sirup), krumpirov škrob, tapioka ili kukuruzni škrob, masnoće (ulje, maslac, margarin, vrhnje, svježi sirevi) te xanthan ili guar guma. „Ovi će sastojci pridonijeti čvrstoći i elasticitetu fermentiranih tijesta, kao i njihovoj prhkosti“.

JABUČNI OCAT
Slično djeluje i jabučni ocat koji ujedno pospješuje reakciju kvasca. Prilikom dodavanja vode u tijesto, dodajte i jednu žlicu octa na pola kilograma bezglutenskog brašna. Doprinijet će stvaranju finih mjehurića u tijestu pa će se poboljšati struktura i volumen tijesta. Delikatno bezglutensko tijesto zahtijeva i određenu temperaturu za dizanje ,idealno mjesto za to je pećnica zagrijana do 25 °C.

Nakon što tijesto udvostruči volumen, potrebno ga je premijesiti rukama kako biste istisnuli svaki mjehurić, a zatim ga ostavite da odmori oko pola sata nakon čega će biti spremno za pečenje.