Štrudla od jabuka
Sastojci
Tijesto:
- 50 dkg glatkog brašna
- dva dcl mlake vode
- prstohavat soli
- šest žlica ulja
Nadjev:
- kilogram očišćenih jabuka
- četiri žlice šećera
- grožđice, po želji
- ribana korica limuna, sok polobice limuna
Postupak
Tijesto:
U brašno dodaj sol, ulje i vodu te umijesi glatko tijesto. Gotovo je kada se odvaja od stijenki posude. Za dobro tijesto bitno je i lupanje. Izlupaj ga o stol. Ovo je ujedno, kao što vidiš, vrlo efektan način da se ispucaš i oslobodiš svih frustracija, a pritom dragim ljudima pipremiš nešto fino i slatko. Nakon što umijesiš tijesto premaži ga uljem, pokrij krpom i ostavi da odmori pola sata minimalno. Za to vrijeme napravi nadjev od jabuka.
Nadjev:
Oguli i naribaj jabuke, grožđice namoči u rumu 15 minuta pa dodaj jabukama zajedno sa šećerom. Na stol stavi čisti pamučni stolnjak i pospi ga brašno te na njega stavi tijesti i razvaljaj ga valjkom koliko ide, a potom jagodicama prstiju pažljivo razvuci do ruba stola i preko njega ako ide. Kada je tijesto toliko tanko da je prozirno, spremno je za nadjev. Jabuke ravnomjerno rasporedi po njemu, debele rubove tijesta odreži i smotaj savijaču. Pomogni si stolnjakom. Štrudlu ili savijaču stavi u nauljeni pleh i u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Štrudla će biti gotova za otprilike 45 minuta. Po želji je možeš posuti šećerom u prahu.