Isprobaj ih

Slatka jesen: Tri recepta za deserte kao stvorene za hladnije dane

Jabuka i rogač česti su gosti jesenskih trpeza, osobito kada je o desertima riječ, no jesi li probala tortu od mrkve?

pexels-chudesabyvaut-2612373.jpg
Foto: Pexels

Štrudla od jabuka

Sastojci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto:

  • 50 dkg glatkog brašna
  • dva dcl mlake vode
  • prstohavat soli
  • šest žlica ulja

Nadjev:

  • kilogram očišćenih jabuka
  • četiri žlice šećera
  • grožđice, po želji
  • ribana korica limuna, sok polobice limuna

Postupak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto:

U brašno dodaj sol, ulje i vodu te umijesi glatko tijesto. Gotovo je kada se odvaja od stijenki posude. Za dobro tijesto bitno je i lupanje. Izlupaj ga o stol. Ovo je ujedno, kao što vidiš, vrlo efektan način da se ispucaš i oslobodiš svih frustracija, a pritom dragim ljudima pipremiš nešto fino i slatko. Nakon što umijesiš tijesto premaži ga uljem, pokrij krpom i ostavi da odmori pola sata minimalno. Za to vrijeme napravi nadjev od jabuka.

Nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oguli i naribaj jabuke, grožđice namoči u rumu 15 minuta pa dodaj jabukama zajedno sa šećerom. Na stol stavi čisti pamučni stolnjak i pospi ga brašno te na njega stavi tijesti i razvaljaj ga valjkom koliko ide, a potom jagodicama prstiju pažljivo razvuci do ruba stola i preko njega ako ide. Kada je tijesto toliko tanko da je prozirno, spremno je za nadjev. Jabuke ravnomjerno rasporedi po njemu, debele rubove tijesta odreži i smotaj savijaču. Pomogni si stolnjakom. Štrudlu ili savijaču stavi u nauljeni pleh i u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Štrudla će biti gotova za otprilike 45 minuta. Po želji je možeš posuti šećerom u prahu.

3/4