Torta od mrkve
Sastojci
Biskvit:
- 200 grama smeđeg ili bijelog šećera
- četiri jaja
- šalica soka od jabuke
- prašak za pecivo
- pola žličice soli
- žličica mljevenog cimeta
- na vrh žličice muškatnog oraščića
- na vrh žličice mljevenih klinčića
- 150 ml ulja
- 260 g glatkog brašna
- četiri velike ribane mrkve
Krema:
- 450 grama punomasnog krem sira
- maslac, 115 grama
- 140 grama šećera
- žličica - dvije ekstrakta vanilije
- malo soli
Postupak:
Maslac omekšaj na sobnoj temperaturi. U jednoj posudi izmiksaj jaja, dodaj šećer, sok od jabuke i aromu vanilije, a u drugoj suhe sastojke pa ih dodaj jajima i špatulom umiješaj naribanu mrkvu. Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje. Ukoliko želiš tri biskvita peci ih po 20-ak minuta, ukoliko želiš dva, vrijeme pečenje produži na 30 do 35 minuta. Probodi biskvit čakalicom. Ako je suha, gotov je. Ostavi ih da se ohlade u potpunosti.
Za to vrijeme u velikoj zdjeli izmiksaj krem sir i maslac. Miksaj dvije minute na srednjoj do visokoj brzini dok ne postane glatka smjesa. Dodaj šećer, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Miksaj na niskoj brzini još 30 sekundi, zatim povećaj brzinu i miksaj još tri minute dok se sastojci potpuno ne sjedin i smjesa postane kremasta. Dodaj više šećera ako je prerijetko, malo mlijeka ako je pregusto ili malo soli ako je preslatko. Smjesa bi trebala biti mekana, ali ne tekuća.
Sada pomoću velikog nazubljenog noža skini sloj s vrha biskvita kako bi ga izravnala. Stavite prvu koru biskvita na stalak za tortu pa nanesi porvi sloj kreme. Potom stavi drugi biskvit i drugi sloj kreme pa treći i onda kremom premaži vrh torte i stranice. Tortu stavi u hladnjak barem na sat vremena kako bi se stisnula i lakše rezala kada za to dođe vrijeme.