Brašno, ulje, jaja, mlijeko… Slane ili slatke, za najbolji mogući početak dana, za ukusnu večeru ili kao desert nakon ručka - svaka kuća ima svoj recept za idealne palačinke. Više manje, u smjesu idu iste, poznate namirnice uz neke varijacije - jedni će dodati cimet, drugi se kunu u mineralnu vodu, a trećima su palačinke nezamislive bez malo šećera. No, iznenađenja baš i nema.
Ali ako iz bilo kojeg razloga ne jedeš jaja i kravlje mlijeko, to nipošto ne znači da za tebe više nema ovog ukusnog deserta. Srećom, nitko se ne treba odreći palačinki, a u međuvremenu možeš pronaći brdo recepata za vege činkice. Mi smo odabrale onaj koje smo i same kušali, pa možemo iz prve ruke potvrditi - ovo su palačinke kojima ne možeš reći "ne" (unaprijed se ispričavamo ako si na dijeti).
Sastojci
- 400 grama integralnog ili crnog brašno
- 5 jušnih žlica biljnog ulja za smjesu te malo za samo pečenje
- 1 vrećica praška za pecivo
- Žličica cijeđenog limuna
- 1 vrećica vanilin šećera ili nekoliko kapi ekstrakta vanilije, za aromu
- Prstohvat soli
- Prstohvat kurkume, za žutu boju
- 5 žlica smeđeg šećera ( može i agavin sirup)
- Po želji cimet
- Otprilike šalica i pol sojinog, bademovog ili zobenog mlijeka
Priprema
- Najprije u posudi sjediniti suhe sastojke - brašno, sol, prašak za pecivo, vanilin šećer i smeđi šećer (ako se želi slađa verzija, no može se i izostaviti).
- Dodaje se mlijeko i ulje pa miješa mikserom ili pjenjačom do željene gustoće (kao i kod običnih palačinki).
- Posuda se prekrije folijom i pusti da 1 sat odstoji u hladnjaku.
- Na tavici za palačinke zagrije se vrlo malo ulja i peče palačinke na uobičajan način. Ako se smjesa u hladnjaku previše zgusnula, treba dodati još mlijeka i dobro promiješati.
Savjet za posluživanje
Naš su favorit klasična punjenja kao što je domaći pekmez od bobičastog voća ili rastopljena čokolada za kuhanje. Za doručak je, uz čokoladu top kombinacija i namaz od lješnjaka, a za desert neki od veganskih sladoleda- koje sada možeš naći u svakoj drugoj trgovini.