Kimchi je korejska inačica kiselog kupusa prepuna aroma i tekstura koje obožavamo, ali i zdravih probiotika
Sastojci
Priprema
Kineski kupus očisti od nekoliko vanjskih listova i zatim po dužini nareži na četvrtine te svaku četvrtinu na manje kockice. Stavi ga u veću zdjelu i posipaj solju. Sol rukama dobro utrljaj u kupus te ga zatim prelij vodom toliko da bude prekriven.
Na kupus stavi tanjur kako bi ostao potopljen u vodi i ostavi ga da stoji oko dva sata. Nakon dva sata kupus dobro isperi pod mlazom vode i pažljivo ocijedi.
Dok se kupus cijedi, nareži daikon repu na male trakice, a mladi luk na kolutiće.
Za pripremu paste sa začinima najprije očisti češnjak i đumbir te ih naribaj. U smjesu dodaj čili, riblji umak i smeđi šećer te sve skupa pomiješaj kako bi dobila pastu. Ako je smjesa previše suha, dodaj malo vode.
Pastu prenesi u posudu s ocijeđenim kupusom i rukama ju dobro umasiraj u svaki dio kupusa. Dodaj daikon repu i mladi luk te ponovno promiješaj. Za ovaj korak najbolje bi bilo koristiti rukavice.
Jednom kada su svi sastojci pomiješani prebaci ih u sterilne staklenke tako da ih što kompaktnije zguraš. Ostavi nekoliko centimetara prostora do samog vrha staklenke jer kimchi fermentacijom bubri i zauzima veći volumen.
Staklenku dobro zatvori i stavi na podlogu koju možeš lako obrisati u slučaju curenja. Fermentacija će trajati od dva do pet dana, ovisno o temperaturi na kojoj se staklenka nalazi. Svaka 24 sata staklenku otvori i ponovno zatvori kako ne bi eksplodirala od plinova nastalih fermentacijom. Također može doći do malo curenja sadržaja iz staklenke zbog nastalog tlaka, a sasvim je normalna i pojava mjehurića.
Kimchi nakon fermentacije drži u hladnjaku i potroši unutar mjesec dana.
Savjet
Ako ne možeš pronaći daikon repu možeš ju zamijeniti mrkvom. Za pripremu veganske verzije kimchija jednostavno izbaci riblji umak i pripremi prema receptu. Ako ga možeš pronaći, najbolje bi bilo da koristiš aromatični korejski čili prah, poznat i kao gochugaru.