Zašto začini gube na boji i okusu
Sat počinje otkucavati mnogo prije nego što začini dođu do tvoje smočnice. "Većini začina treba nekoliko godina da stignu s farme do police vašeg supermarketa, tako da su okusi već izblijedjeli prije nego što uopće otvorite staklenku", kaže Ethan Frisch, suosnivač tvrtke Burlap & Barrel. Povrh toga, on ističe da "spor lanac opskrbe, loši uvjeti skladištenja i postupak mljevenja cijelih začina u prah uzrokuju da okusi s vremenom nestanu."
Frisch stoga preporučuje kupnju začina od malih tvrtki i OPG-ova koji su se specijalizirale za bolje, brže opskrbne lance i izvor začina iz originalnog izvora.
Iako se smatraju proizvodima koje možemo držati na sobnim temperaturama, suho mljeveno i cjelovito bilje i začini reagiraju na zrak oko nas. Svaki put kad se otvore, oksidiraju i razgrađuju se, slabeći time u aromi i boji. A kako miris i živost gube snagu, tako gubi i okus. A čini to poprilično suptilno, sve dok jednog dana jelo koje pripremaš ne ispadne potpuno bljutavo.