Mirjana Špoljar otkriva trikove uspješnih kolača

Priprema slastica je u isto vrijeme umjetnost, ali i niz pravila koje morate slijediti.

Mirjana Špoljar otkriva trikove uspješnih kolača

KOCKE S TREŠNJAMA I CIMETOM



Odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Miksamo bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijemo šaum. Na laganoj vatri otopimo Zvijezda Stolni, maknemo s vatre i dodamo čokoladu u prahu i kakao. U smjesu bjelanjaka dodajemo jedan po jedan žumanjak lagano miješajući. U dobivenu smjesu dodamo smjesu čokolade i Zvijezda stolnog. Kada se smjese spoje umiješamo prosijano brašno. Dobivenu smjesu izlijemo u kalup te pečemo u zagrijanoj pećnici na 170?c oko 35 minuta. Pečeni biskvit ohladimo, a zatim stavljamo želirane trešnje.

Trešnje očistimo, prepolovimo te kuhamo s vodom, vanilin šećerom, šećerom  i cimetom. U malo hladne vode razmutimo preljev za torte te kada prethodna smjesa zakuha , dodamo razrađeni preljev. Smanjimo vatru i kuhamo još 5 min. Ostavimo da se malo ohladi,  a zatim prelijemo preko biskvita i ohladimo do kraja. Na kraju stavljamo kremu od vanilije.
S dijelom hladnog mlijeka razradimo puding te u njega dodamo žumanjke, a ostatak zakuhamo sa šećerom. Spojimo smjese te kuhamo na laganoj vatri sve dok ne zakuha. Maknemo s vatre i kremu dobro ohladimo. Hladnu kremu razradimo mikserom te lagano dodajemo Zvijezda Stolni sobne temperature. Razrađenu kremu stavimo na želirane trešnje i u hladnjak, kako se ne bi stisnula. Na kraju stavljamo tučeno slatko vrhnje i dekoriramo po želji.
Savjet Mirjane:  Ukoliko radite kolače van sezone i nema trešanja, zamijenite s višnjama iz kompota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tijesto:
Jaja   4 kom
Šećer kristal  12 dag
Zvijezda Stolni margarin 10 dag
Čokolada u prahu  9 dag
Kakao  2 dag
Brašno glatko 9 dag
Vanilin šećer  1 kom

Želirane trešnje:
Trešnje  50 dag
Šećer kristal 15 dag
Voda  0,5 l
Vanilin šećer 1 kom
Preljev za torte  2 kom
Cimet  2 g


Krema od vanilije:
Puding vanilija 1 kom
Šećer kristal 15 dag
Mlijeko 0,4 l
Zvijezda Stolni margarin15 dag
Žumanjci  2 kom


Za dekoraciju:
Tučeno slatko vrhnje  0,5 l

4/4