KOCKE S TREŠNJAMA I CIMETOM
Odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Miksamo bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijemo šaum. Na laganoj vatri otopimo Zvijezda Stolni, maknemo s vatre i dodamo čokoladu u prahu i kakao. U smjesu bjelanjaka dodajemo jedan po jedan žumanjak lagano miješajući. U dobivenu smjesu dodamo smjesu čokolade i Zvijezda stolnog. Kada se smjese spoje umiješamo prosijano brašno. Dobivenu smjesu izlijemo u kalup te pečemo u zagrijanoj pećnici na 170?c oko 35 minuta. Pečeni biskvit ohladimo, a zatim stavljamo želirane trešnje.
Trešnje očistimo, prepolovimo te kuhamo s vodom, vanilin šećerom, šećerom i cimetom. U malo hladne vode razmutimo preljev za torte te kada prethodna smjesa zakuha , dodamo razrađeni preljev. Smanjimo vatru i kuhamo još 5 min. Ostavimo da se malo ohladi, a zatim prelijemo preko biskvita i ohladimo do kraja. Na kraju stavljamo kremu od vanilije.
S dijelom hladnog mlijeka razradimo puding te u njega dodamo žumanjke, a ostatak zakuhamo sa šećerom. Spojimo smjese te kuhamo na laganoj vatri sve dok ne zakuha. Maknemo s vatre i kremu dobro ohladimo. Hladnu kremu razradimo mikserom te lagano dodajemo Zvijezda Stolni sobne temperature. Razrađenu kremu stavimo na želirane trešnje i u hladnjak, kako se ne bi stisnula. Na kraju stavljamo tučeno slatko vrhnje i dekoriramo po želji.
Savjet Mirjane: Ukoliko radite kolače van sezone i nema trešanja, zamijenite s višnjama iz kompota.
Tijesto:
Jaja 4 kom
Šećer kristal 12 dag
Zvijezda Stolni margarin 10 dag
Čokolada u prahu 9 dag
Kakao 2 dag
Brašno glatko 9 dag
Vanilin šećer 1 kom
Želirane trešnje:
Trešnje 50 dag
Šećer kristal 15 dag
Voda 0,5 l
Vanilin šećer 1 kom
Preljev za torte 2 kom
Cimet 2 g
Krema od vanilije:
Puding vanilija 1 kom
Šećer kristal 15 dag
Mlijeko 0,4 l
Zvijezda Stolni margarin15 dag
Žumanjci 2 kom
Za dekoraciju:
Tučeno slatko vrhnje 0,5 l