Gastro
Gastro

Mirjana Špoljar otkriva trikove uspješnih kolača

Mirjana Špoljar otkriva trikove uspješnih kolača
Priprema slastica je u isto vrijeme umjetnost, ali i niz pravila koje morate slijediti.

Kada je riječ o pripremi kolača formula za uspjeh trebala bi biti jednostavna – slijedite recept i to je sve – bez obzira koliko je priprema zahtjevna ili nezahtjevna. Tako to zvuči u teoriji, ali ne uvijek i u praksi. Svi koji su se barem jednom okušali u pripremi kolača znaju kako postoje tajne i trikovi koji će dobre kolače razlikovati od onih izvrsnih. Profesionalci poput Mirjane Špoljar, trostruke prvakinje u slastičarstvu i brand ambasadorice Zvijezde za tvrde margarine trikove znaju bezbroj trikova. Unatoč tisuću tajni koje kriju savršeni kolači, Špoljar ističe kako se potrebno držati nekoliko temeljnih pravila. Alfa i omega pripreme kolača Sve počinje i završava receptom i vagom. Kolači se moraju raditi točno po receptu, a jedan gram više može biti poguban – za biskvit, tijesto, ali i kremu. Ako u recepturi piše 25 dag, to znači da nije 26 ili 28 - ne postoji odokativno, otprilike, ili  „manje više“. Toplo ili hladno? Ono što vrlo rijetko piše u receptu jest temperatura namirnica. Nije svejedno jeste li koristili margarin koji je bio na sobnoj temperaturi ili ste te ga npr. rastopili na pari. Da, slijedite recept, ali i razmišljajte logično- hladan margarin sigurno nećete staviti u toplu kremu jer se sastojci neće povezati, a rezultat neće biti ukusan kolač. Kvalitetne namirnice Tu su stvari prilično jasne. Držite se sezonskog voća, a kod namirnica birajte one kontroliranog podrijetla, ali i one koji su navedene u receptu. Ako piše Zvijezda margarin njega i koristite. Zašto? Nema potrebe koristiti zamjenske ili slične proizvode jer su drugačijeg sastava i sigurno će utjecati krajnji rezultat, ali i na okus kolača. Osim toga margarin se jako dobro slaže s određenim tijestom, poput prhkog, ali i ljetnim kremama.

 

TORTA OD MALINA

Od navedenih sastojaka umijesimo tijesto te ostavimo u hladnjaku na 30 min. Tijesto razvaljamo i obložimo kalup za torte. Pečemo na 170oC oko 35 min dok ne dobije zlatno žutu boju. Pečeno tijesto ohladimo i punimo kremom od malina.   Pire od malina, šećer kristal, žumanjke i vanilin šećer kuhamo na pari dok se smjesa ne zgusne. Maknemo s pare i dodamo želatinu koju smo prethodno stavili u hladnu vodu da nabubri. Kad se želatina otopi dodamo Zvijezda Stolni narezan na kockice. Kremu izlijemo na pečeno tijesto te dobro ohladimo. Ohlađenu tortu dekoriramo tučenim slatkim vrhnjem i malinama. Savjet Mirjane: Zvijezda stolni dodajte u kremu malo po malo odnosno kada se jedna kocka otopi dodajte drugu.  

 

Tijesto: Brašno (pola /pola) 25 dag Zvijezda Stolni margarin 10 dag Šećer u prahu 10 dag Jaje 1 kom

Krema: Pire od malina 4 dcl Šećer kristal  10 dag Zvijezda Stolni margarin 20 dag Žumanjci 6 kom Želatina 1,5 dag Vanilin šećer  1 kom Tučeno slatko vrhnje  2,5 dcl Svježe maline 25 dag

LIMETA FUDGE

Sve sastojke izmiješamo i kuhamo na laganoj vatri dok smjesa ne dobije   karamel boju. Maknemo smjesu sa strane i nastavimo miješati sve dok smjesa ne postane mat i izgubi sjaj. Smjesu izlijemo u kalup kojeg smo obložili papirom za pečenje. Ohladimo i režemo na kockice te dekoriramo bijelom čokoladom i koricom limete. Savjet Mirjane: Fudge kuhajte na laganoj vatri  uz stalno miješanje, jer bi u protivnom smjesa mogla zagorjeti.  

Sastojci: Mlijeko 60 dag Šećer kristal 70 dag Zvijezda Stolni margarin 20 dag Ekstrakt vanilije 1 kom Korica limete  1 kom

KOCKE S TREŠNJAMA I CIMETOM

Odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Miksamo bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijemo šaum. Na laganoj vatri otopimo Zvijezda Stolni, maknemo s vatre i dodamo čokoladu u prahu i kakao. U smjesu bjelanjaka dodajemo jedan po jedan žumanjak lagano miješajući. U dobivenu smjesu dodamo smjesu čokolade i Zvijezda stolnog. Kada se smjese spoje umiješamo prosijano brašno. Dobivenu smjesu izlijemo u kalup te pečemo u zagrijanoj pećnici na 170?c oko 35 minuta. Pečeni biskvit ohladimo, a zatim stavljamo želirane trešnje.   Trešnje očistimo, prepolovimo te kuhamo s vodom, vanilin šećerom, šećerom  i cimetom. U malo hladne vode razmutimo preljev za torte te kada prethodna smjesa zakuha , dodamo razrađeni preljev. Smanjimo vatru i kuhamo još 5 min. Ostavimo da se malo ohladi,  a zatim prelijemo preko biskvita i ohladimo do kraja. Na kraju stavljamo kremu od vanilije. S dijelom hladnog mlijeka razradimo puding te u njega dodamo žumanjke, a ostatak zakuhamo sa šećerom. Spojimo smjese te kuhamo na laganoj vatri sve dok ne zakuha. Maknemo s vatre i kremu dobro ohladimo. Hladnu kremu razradimo mikserom te lagano dodajemo Zvijezda Stolni sobne temperature. Razrađenu kremu stavimo na želirane trešnje i u hladnjak, kako se ne bi stisnula. Na kraju stavljamo tučeno slatko vrhnje i dekoriramo po želji. Savjet Mirjane:  Ukoliko radite kolače van sezone i nema trešanja, zamijenite s višnjama iz kompota.  

Tijesto: Jaja   4 kom Šećer kristal  12 dag Zvijezda Stolni margarin 10 dag Čokolada u prahu  9 dag Kakao  2 dag Brašno glatko 9 dag Vanilin šećer  1 kom

Želirane trešnje: Trešnje  50 dag Šećer kristal 15 dag Voda  0,5 l Vanilin šećer 1 kom Preljev za torte  2 kom Cimet  2 g

Krema od vanilije: Puding vanilija 1 kom Šećer kristal 15 dag Mlijeko 0,4 l Zvijezda Stolni margarin15 dag Žumanjci  2 kom

Za dekoraciju: Tučeno slatko vrhnje  0,5 l

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx