Mirjana Špoljar otkriva trikove uspješnih kolača

Priprema slastica je u isto vrijeme umjetnost, ali i niz pravila koje morate slijediti.

Mirjana Špoljar otkriva trikove uspješnih kolača

Kada je riječ o pripremi kolača formula za uspjeh trebala bi biti jednostavna – slijedite recept i to je sve – bez obzira koliko je priprema zahtjevna ili nezahtjevna. Tako to zvuči u teoriji, ali ne uvijek i u praksi. Svi koji su se barem jednom okušali u pripremi kolača znaju kako postoje tajne i trikovi koji će dobre kolače razlikovati od onih izvrsnih.

Profesionalci poput Mirjane Špoljar, trostruke prvakinje u slastičarstvu i brand ambasadorice Zvijezde za tvrde margarine trikove znaju bezbroj trikova. Unatoč tisuću tajni koje kriju savršeni kolači, Špoljar ističe kako se potrebno držati nekoliko temeljnih pravila.

Alfa i omega pripreme kolača
Sve počinje i završava receptom i vagom. Kolači se moraju raditi točno po receptu, a jedan gram više može biti poguban – za biskvit, tijesto, ali i kremu. Ako u recepturi piše 25 dag, to znači da nije 26 ili 28 - ne postoji odokativno, otprilike, ili  „manje više“.

Toplo ili hladno?
Ono što vrlo rijetko piše u receptu jest temperatura namirnica. Nije svejedno jeste li koristili margarin koji je bio na sobnoj temperaturi ili ste te ga npr. rastopili na pari. Da, slijedite recept, ali i razmišljajte logično- hladan margarin sigurno nećete staviti u toplu kremu jer se sastojci neće povezati, a rezultat neće biti ukusan kolač.

Kvalitetne namirnice
Tu su stvari prilično jasne. Držite se sezonskog voća, a kod namirnica birajte one kontroliranog podrijetla, ali i one koji su navedene u receptu. Ako piše Zvijezda margarin njega i koristite. Zašto? Nema potrebe koristiti zamjenske ili slične proizvode jer su drugačijeg sastava i sigurno će utjecati krajnji rezultat, ali i na okus kolača. Osim toga margarin se jako dobro slaže s određenim tijestom, poput prhkog, ali i ljetnim kremama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


1/4