Miris i okus jeseni

Jesenske slastice: Tri deserta s domaćim pireom od bundeve

Bundeva je savršen dodatak brojnim jelima, može se jesti kuhana ili pečena, a od nje se može napraviti i pire koji se potom koristi u raznim slasticama i kolačima

pexels-karolina-grabowska-5706443.jpeg
Foto: Pexels

Jesenska sezona donosi nam obilje finih plodova, a među najpopularnijima je zasigurno bundeva. Kraljica jeseni, kako je mnogi vole zvati, zapravo je vrlo zdrava te sadrži brojne hranjive tvari koje su važne za naš organizam stoga ju je svakako dobro ubaciti u svoju prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Isprobaj ih

Slatka jesen: Tri recepta za deserte kao stvorene za hladnije dane

Što se tiče nutritivne vrijednosti bundeve, ona je sjajan izvor beta karotena – snažnog antioksidansa koji nas štiti od negativnog djelovanja slobodnih radikala te jača imunitet. Uz to, ovo povrće sadrži i brojne vrijedne vitamine i minerale poput vitamina C, E, K, B1, folne kiseline te kalija fosfora, kalcija i željeza.

Tijekom jeseni bundeve volimo koristiti za ukrašavanje svog doma i okućnice, no ona se može koristiti i u kulinarstvu jer je savršen dodatak brojnim jelima i desertima. Bundeva se može jesti i kuhana i pečena, a odlično se slaže s rižotom, juhama, kolačima i sokovima. Uz to, vrlo je popularno raditi i pire od bundeve koji se potom može iskoristiti u raznim receptima.

Kako napraviti pire od bundeve?

Iako se u trgovinama može pronaći gotov pire od bundeve, njega je vrlo lako napraviti i kod kuće i to jako jednostavno i brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu pirea od bundeve dovoljno je oguliti i nasjeckati bundevu te je skuhati u vodi dok ne omekša. Nakon što je kuhana, bundevu ubaci u blender i dobro izmiksaj i to je to – pire od bundeve je spreman. Možeš ga spremiti u staklenku i čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana.

Ovisno o tome hoćeš li pire od bundeve koristiti u slanim ili pak slatkim jelima, u njega prilikom miksanja možeš dodati sol, papar, šećer, cimet, vanilin šećer ili neki drugi začin po želji.

Slatki pire od bundeve savršen je dodatak kolačima, desertima i raznim slasticama, a neke od naših omiljenih recepata s pireom od bundeve donosimo ti u nastavku pa ih obavezno isprobaj ove jeseni!

1/4