Jednostavna za napraviti

Meringue rolada s jagodama - čisto ljetno savršenstvo

Očekuješ li goste, pripremi im meringue roladu s jagodama, ljetni kolač koji će još dugo pamtiti, kao što će i tvoje gostoprimstvo

pexels-valeria-boltneva-7474236.jpg
Foto: Pexels

Želiš li lagani kolač, božanstvene teksture i okusa, meringue rolada od jagoda nešto je što bi trebala probati. I napraviti i jesti. Osim toga, ovo je vrlo fotogenična slastica pa će izgledom zadiviti tvoje goste, ali i zablistati na Instagramu. Trebat će ti sat vremena da je pripremiš i još toliko da je rashladiš pa serviraš nakon nedjeljnog roštilja na vrtnoj zabavi.
Za nju ti treba samo šest sastojaka i malo vještine da ju zarolaš, a da ne pukne. U nastavku ćemo ti otkriti kako.

Recept meringue roladu od jagoda:

Sastojci:

  • pet bjelanjaka
  • 250 grama šećera u prahu
  • 20 grama bademovih ljuskica
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml grčkog jogurta
  • mjerica jagoda
  • šećer po želji

Postupak:

Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pleh dimenzija 33 puta 23 centimetra prekrij papirom za pečenje.

Postepeno dodajući šećer, istuci bjelanjke u jako čvrst snijeg. Snijeg od bjelanjaka raširi po papiru za pečenje i poravnaj te ravnomjerno pospi bademovim ljuskicama. Stavi u pećnicu i peci oko osam minuta, dok meringue ne počne poprimati zlatnu boju. Tada smanji temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva i ostavi da se peče još 15 minuta, dok kora od bjelanjaka ne postane lagano hrskava.

Izvadi meringue iz pećnice, pripremi još jedan papir za pečenje istih dimenzija i na njega prebacikoru od bjelanjaka kako bi bademi sada bili na donjoj strani. Papir koji je ostao zalijepljen za meringue (onaj na kojem se kora pekla) ukloni i ostavi koru da se ohladi.

U dubokoj posudi izmiksaj vrhnje za šlag pa u njega umiješaj jogurt i zasladi. Kremu rasporedi po kori te dodaj jagode koje si prerezala na četvrtine. Sada slijedi najuzbudljiviji dio - rolanje. Napravi to uz pomoć papira za pečenje na kojem ti kolač stoji. Zarolaj ga po dužini. Od ključne je važnosti da ga zarolaš čvrsto. Sada ga umotaj u papir za pečenje i stavi u hladnjak da se ohladi. Prije serviranja pospi ga šećerom u prahu i nareži na kriške debljine jednog centimetra.