Pizza bez glutena
Pizza bez glutena može se jednostavno napraviti, a kako danas sve više ljudi izbjegava gluten ovo je vrlo tražen recept. Nakon što se napravi tijesto za pizzu samo se ostavi da se diže sat vremena. Neće izgledati kao tradicionalno tijesto za pizzu, ali će biti jako ukusno.
Sastojci za tijesto:
- 300 grama brašna bez glutena
- 1 žlica mljevenih sjemenki od lana
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica ksantanske gume
- 1 žličica praška za pecivo bez glutena
- 1 žličica šećera
- ½ žličice soli
- 300 ml tople vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica vinskog octa
Za nadjev:
- 125 grama mozzarelle
- 6 žlica passata od rajčice
- 10 crnih maslina
- 16 kriški salame (prema želji)
- origano
- 2 šake svježe rukole
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Prvo pomiješaj sve suhe sastojke za tijesto, zatim dodaj toplu vodu, ulje i ocat te izmiješaj drvenom žlicom i jače miješaj dvije minute. Smjesa u ovoj fazi neće izgledati poput uobičajenog tijesta za pizzu, već više poput mekanog pirea. Pokrij posudu prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavi oko sat vremena ili dok se udvostruči.
Lim za pečenje pokrij papirom, a zatim stavi ttijesto i pusti da stoji 45 minuta. Pećnicu zagrij na 220–230C i zatim stavi tijesto da se peče oko 9-10 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Važno je da piknuti vilicom po površini prije nego se stavi peći. Smanji temperaturu na oko 200 stupnjeva. Tek kada je prvi dio pečenja gotov dodaj sastojke za nadjev i peci pizzu još 10-15 minuta.
Prije posluživanja dodaj bosiljak i nekoliko kapi ulja.