Jelo koje danas slavimo i obožavamo jesti ima zanimljivu povijest. Iako mislimo da je sve počelo u Italiji, priča o pizzi je zapravo drukčija. Moderna pizza izvorno je nastala u Napulju, ali riječ pizza grčkog je podrijetla. Izvedena je iz grčke riječi pēktos što znači čvrsta ili zgrušana. Stari su Grci na kruh stavljali ulje, začinsko bilje i sir. Prva velika inovacija koja je dovela do moderne pizze bila je upotreba rajčice kao preljeva. Siromašni stanovnici u području Napulja dodavali su rajčicu na tijesto koje se radilo s kvascem i tako je nastala moderna verzija pizze.
Iako je teško sa sigurnošću reći tko je izumio pizzu, vjeruje se da je modernu pizzu prvi napravio pekar Raffaele Esposito iz Napulja. Legenda kaže da je klasična Pizza Margherita izumljena 1889. godine. Tada je Kraljevska palača Capodimonte naručila kod pekara Raffaela Esposita da napravi jelo u čast kraljici Margheriti. Od tri različite pizze koje je pripremio, kraljica je najviše voljela onu u obliku talijanske zastave: crvena (rajčica), zelena (bosiljak) i bijelua (mozzarella). Navodno je ova vrsta pizze tada dobila ime po kraljici kao Pizza Margherita.
Od tada do danas napravljeno je stotine inačica ovog jela u cijelom svijetu i možemo reći da je ovo najpopularnija hrana od tijesta. No iako većina ljudi voli klasične verzije pizza , danas se ipak rade i zdravije verzije ovog omiljenog jela. Zato ti donosimo nekoliko zanimljivih i modernih recepata, a možemo reći da su ovo pizze 21. stoljeća .