Grčki jogurt s voćem i medom
Sastojci:
- 1 l pasteriziranog punomasnog mlijeka
- 2 žlice jogurta
Postupak:
Zagrij mlijeko - to je važno za stvaranje gustog, lijepo teksturiranog jogurta. Mlijeko ohladi dok ne postane mlako, a zatim dodaj pola šalice toplog mlijeka u jogurt. Jogurt i mlijeko promiješaj zajedno, a zatim dodaj ostatak mlijeka i dobro još jednom sve promiješaj.
Smjesu stavi negdje na toplo i pusti da odstoji 4 do 8 sati ili dok jogurt ne postane gust. Nakon što nekoliko sati "odsjedi" u toplom okruženju, jogurt je spreman za jelo. A ako ovaj obični jogurt želiš pretvoriti u grčki jogurt, napravi korak dalje.
Postavi mrežasto sito obloženo gazom preko velike posude. Ulij jogurt i stavi u hladnjak. Provjeravaj svakih nekoliko sati dok jogurt ne postigne željenu debljinu. Tekućina koja se cijedi iz jogurta je sirutka, a to je sjajan protein i dobro djeluje u smoothiejima i juhama. Svoj svježe izrađeni grčki jogurt prebaci u hermetički zatvorenu posudu kada dosegne željenu razinu debljine, a kako bi ga poslužila, dodaj malo voća i meda za slatkoću.