Iako smo među onima koji u juhi uživaju tijekom cijele godine, za mnoge je juha pravi sinonim prohladnih jesenskih dana koji su pred nama. Osim što su vrlo ukusne i zdrave, obično se brzo pripremaju i ono najbolje - idealna su topla okrjepa za dušu i tijelo.
Jedna od naših omiljenih svakako je juha od rajčice u kojoj već sad uživamo s obzirom na njihovu sezonu, a ako tražiš malo drugačiju verziju koja će te zagrijati i ljubiteljica si pikantnih okusa i azijske kuhinje, obavezno isprobaj ovaj recept za juhu od rajčice na indijski način.
Sastojci:
- žličica ulja
- 2 žličice kumina
- 2 žličice kurkume
- 2 žličice kajenskog papra
- žličica korijandra
- 100 g nasjeckanog luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 srednje velika nasjeckana mrkva
- 6 komadića svježeg đumbira (oko 2 pune žlice nasjeckanog)
- 2 žličice šećera
- sol, papar
- 250 ml vode
- 400 g sjeckane rajčice (ili 1 konzerva)
- bosiljak po želji
- 3 žlice kokosovog mlijeka
Priprema:
1. Zagrij ulje u dubljoj tavici na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk, češnjak, đumbir i mrkvu, a nakon minute dodaj kumin i prstohvat soli. Kuhaj oko 4-5 minuta uz miješanje.
2. Dodaj korijander, kurkumu, kajenski papar i obični papar te pomiješaj sve zajedno još par minuta i izlij u blender. Dodaj nasjeckane rajčice i izblendaj.
3. Premjesti izblendanu smjesu natrag u tavu, dodaj vode (manje ili više, ovisno o željenoj gustoći), sol i šećer te kuhaj na srednje jakoj vatri 12-14 minuta. Na kraju dodaj još soli/papra po želji, svježeg bosiljka i kokosovog mlijeka, sve promiješaj te posluži s tostiranim komadićima kruha i još malo kokosovog mlijeka na vrhu po želji.