Kremasta juha od prokulica i cvjetače
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i dodaj narezane prokulice i cvjetače pomiješane s maslinovim uljem. Peci oko 25 minuta, na oko pola pečenja malo promiješaj.
2. U međuvremenu, otopi maslac u dubljoj tavi na slaboj vatri i dodaj nasjeckani luk. Kuhaj oko 5 minuta, dodaj sol i povrtni temeljac i pusti da se krčka još 5 minuta.
4. Ugasi pećnicu, prebaci pečeno povrće u tavicu s lukom i temeljcem i kuhaj još 2 minute (Po želji ostavi sa strane malo pečenog povrća za posluživanje).
5. Sve prebaci u blender i pretvori u glatku smjesu. Posluži s preostalim povrćem i posoli/popari po želji.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 450 g prokulica
- 450 g cvjetače
- 1 žličica maslaca
- 1 veći (ili 2 manja) luk šalot
- 750 ml povrtnog temeljca (ili vode)
- sol, papar, začini po želji