Prokulice s kus kusom
Priprema:
1. Prokulice oprati, očistiti i zarezati ih malo nožićem na vrhu.
2. U posudu staviti vodu, dodati malo soli pa staviti na vatru. U vrelu vodu ubaciti prokulice i kuhati ih nekih 7 do 10 minuta. Potom ocijediti vodu i kratko samo ohladiti prokulice te ih nakon toga prerezati na pola.
3. U tavicu ulijati malo maslinovog ulja i zagrijati. Na ulje staviti luk nasjeckan na kriške te dodati i prokuhane prokulice. Sve zajedno pržiti nekih 10 minuta, stalno miješajući, dok luk ne požuti a prokulice ne poprime malo tamniju boju. Dok se sve to prži, dodati i začine po želji, u količinama prema želji. Mi smo dodali sol, curry i mljeveni češnjak.
4. Dok se luk i prokulice prže na ulju, pripremiti kus-kus. Za pripremu 200 g kus-kusa vam treba 200 ml vode. Najprije u posudu ulijete 200 ml vode, u vodu dodate 2-3 žličice maslinovog ulja i do žličicu soli. Vodu s uljem staviti na vatru da proključa pa maknuti posudu s vatre i u vrelu vodu dodati kus kus te promiješati. Potom neka tako odstoji i bubri 2 minute.
5. Nakon toga, vratiti posudu s kus kusom na laganu vatru i dodati 2-3 žličice maslaca. Cca 3 minute tako miješati na laganoj vatri da se maslac otopi i sve zajedno poveže. Kad ste pripremili kus kus i prokulice, kus kus dodate u tavicu s prokulicama, promiješate i to je to.
6. Poslužite kao samostalno jelo ili prilog.
Sastojci:
- 200 g kus-kusa
- 250 g prokulica
- 1 glavica luka
- maslinovo ulje
- sol
- curry
- mljeveni češnjak
- 2-3 žličice maslaca
- voda za kuhanje prokulica i kus kusa