Kako temperature iz dana u dan postaju sve niže, ljubiteljice paprene hrane polako dolaze na svoje. Tijekom ljeta si možda izbjegavala ljutu hranu jer nitko ne želi dodatno zagrijavanje kada je termometar pokazuje iznad 30, no sada je vrijeme da počneš pripremati sve delicije kojima si odolijevala.
Iako se onima koji ne podnose jako ljutu hranu ponekad može činiti čudno što drugi uživaju u osjećaju žarenja i konstantnom preznojavanju nakon obroka, možda bi se trebali ugledati na njih jer je ljuta hrana zapravo vrlo zdrava. Osim što pomaže brže sagorjeti kalorije, ljuta hrana štiti srce i regulira razinu kolesterola u krvi. Upravo zato se isplati s vremena na vrijeme pojesti nešto ljuto.
Ljuti umaci se u nekim dijelovima svijeta konzumiraju uz svaki obrok, no u našim su krajevima tek nedavno postali popularni. Zvijezda takvih umaka su chilli i ostale ljute papričice čija snaga leži u spoju kapsaicinu. Kapsaicin nije topiv u vodi i zato ti čaša vode ne može pomoći u borbi s ljutinom. Ako si slučajno pretjerala s papričicama u jelu, najbolje je da ga ublažiš mliječnim proizvodima koji imaju velik udio masti. A ako slučajno dodirneš neki dio tijela nakon što si dirala papričice, osjećaja žarenja najbolje ćeš se riješiti s malo ulja i sapuna.
Kako bi uživala u svim prednostima koje ljuta hrana nudi pripremile smo nekoliko recepata koji će zadovoljiti ne samo ljubiteljice ljutine, nego i ljubiteljice čokolade.