403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Lazanje iz snova: Lagane i zdrave, a jednako ukusne kao kalorični original

Lazanje iz snova: Lagane i zdrave, a jednako ukusne kao kalorični original
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Lazanje su omiljeno talijansko jelo koje, nažalost, može biti prava kalorijska bomba. Srećom, pronašli smo recept koji će zadovoljiti tvoje nepce bez da moraš brinuti o unosu kalorija

Mnogi obožavaju talijansku kuhinju i slavna jela te medisteranske zemlje čiji narod kao da je ovisan o tjestenini. Povijest tjestetnine seže 10.000 godina u prošlost, kada su ljudi počeli naseljavati određena poručja, odnosno počeli živjeti sjedilačkim načinom života. Smatra se da su upravo Jordanci među prvima otkrili čari miješanja vode i brašna. Danas milijuni diljem svijeta ne mogu zamisliti život bez tjestenine različitih oblika i okusa - od riže, pira, heljde, pšenice pa sve do slanutka, ljudi su pronašli način kako neobično mnogo namirnica pretvoriti u tjesteninu. 

Jedno od apsolutno legendarnih jela od tjestenine su naravno i lazanje. Klasik talijanske kuhinje koji su prvi počeli pripremati Talijani u pokrajini Emiliji. Danas postoji mnogo vrsta lazanja, one mogu varirati prema sosu, nadjevu, vrsti tijesta i dužini pečenja, no ono što im je svima zajedničko je sočni bešamel umak zbog kojeg je ovo jelo toliko kremozno. 

Tradicionalni recept za lazanje uključuje tjesteninu, mesni ili povrtni umak, i obilje bešamela kao i ribanog parmezana, a rezultat je okusno očaravajuć. Ipak, ovo jelo ima i jednu manu - iznimno je teško i kalorično, pa ga mnogi iz tog razloga izbjegavaju

Upravo zbog toga smo pronašli recept koji će zadovoljiti i tvoje okusne pupoljke, ali i sačuvati tvoju liniju. Lazanje s tikvicama su twist recept na originalnu varijantu, a iako manje zasitne - nimalo ne zaostaju za okusom. Ove preukusne lasagne od tikvica toliko su dobre da nećeš ni primijetiti da im nedostaje jedan inače ključni sastojak - tijesto. 

Sastojci: 

500 grama mljevene puretine, piletine, svijetine, govedine ili miješanog mesa

Dvije veće tikvice (narezane na duge i tanje šnite)

Jedan luk

Dva češnja češnjaka

Maslinovo ulje

100 mililitara pasirane rajčice

Jedna svježa rajčica (sitno nasjeckana)

20 dekagrama mozzarelle (ili nekog sira po želji) u komadu

Šaka naribanog parmezana

Jedno jaje

Sol i papar

Sušeni, mljeveni origano

Sušeni, mljeveni bosiljak

Priprema:

Prvo meso preprži na luku i češnjaku koje si sitno nasjeckala te začini paprom i soli. Nakon što meso poprimi boju, u zdjelu dodaj pasiranu rajčicu, svježu nasjeckanu rajčicu, origano i bosiljak po želji. Neka se meso krčka oko 20 minuta, a za to vrijeme uključi pećnicu da se grije na 180 stupnjeva.

Tikvice nareži na tanje trakice, posoli i ostavi da stoje nekoliko minuta. Zatim iz njih iscijedi tekućinu pomoću papirnatih ručnika i preprži ih na tavi, na maslinovom ulju, s obje strane oko minutu. U zasebnoj posudi pomiješaj jaje i parmezan (naribani) i dodaj smjesi malo soli i papra.

U posudu za pečenje na dno stavi malo pasirane rajčice i posloži tikvice, pa sve premaži smjesom jaja i parmezana. Zatim stavi meso i na njega posloži mozzarellu narezanu na kolutiće i ponavljaj postupak dok ne iskoristiš sve sastojke. Na vrh stavi mozzarellu i aluminijsku foliju te stavi u pećnicu.

Peci prekriveno oko 40 minuta, pa još 5-10 minuta otkriveno da lazanje poprime boju i dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx