
Lazanje iz snova: Lagane i zdrave, a jednako ukusne kao kalorični original

Mnogi obožavaju talijansku kuhinju i slavna jela te medisteranske zemlje čiji narod kao da je ovisan o tjestenini. Povijest tjestetnine seže 10.000 godina u prošlost, kada su ljudi počeli naseljavati određena poručja, odnosno počeli živjeti sjedilačkim načinom života. Smatra se da su upravo Jordanci među prvima otkrili čari miješanja vode i brašna. Danas milijuni diljem svijeta ne mogu zamisliti život bez tjestenine različitih oblika i okusa - od riže, pira, heljde, pšenice pa sve do slanutka, ljudi su pronašli način kako neobično mnogo namirnica pretvoriti u tjesteninu.
Jedno od apsolutno legendarnih jela od tjestenine su naravno i lazanje. Klasik talijanske kuhinje koji su prvi počeli pripremati Talijani u pokrajini Emiliji. Danas postoji mnogo vrsta lazanja, one mogu varirati prema sosu, nadjevu, vrsti tijesta i dužini pečenja, no ono što im je svima zajedničko je sočni bešamel umak zbog kojeg je ovo jelo toliko kremozno.
Tradicionalni recept za lazanje uključuje tjesteninu, mesni ili povrtni umak, i obilje bešamela kao i ribanog parmezana, a rezultat je okusno očaravajuć. Ipak, ovo jelo ima i jednu manu - iznimno je teško i kalorično, pa ga mnogi iz tog razloga izbjegavaju.
Upravo zbog toga smo pronašli recept koji će zadovoljiti i tvoje okusne pupoljke, ali i sačuvati tvoju liniju. Lazanje s tikvicama su twist recept na originalnu varijantu, a iako manje zasitne - nimalo ne zaostaju za okusom. Ove preukusne lasagne od tikvica toliko su dobre da nećeš ni primijetiti da im nedostaje jedan inače ključni sastojak - tijesto.
500 grama mljevene puretine, piletine, svijetine, govedine ili miješanog mesa
Dvije veće tikvice (narezane na duge i tanje šnite)
Jedan luk
Dva češnja češnjaka
Maslinovo ulje
100 mililitara pasirane rajčice
Jedna svježa rajčica (sitno nasjeckana)
20 dekagrama mozzarelle (ili nekog sira po želji) u komadu
Šaka naribanog parmezana
Jedno jaje
Sol i papar
Sušeni, mljeveni origano
Sušeni, mljeveni bosiljak
Prvo meso preprži na luku i češnjaku koje si sitno nasjeckala te začini paprom i soli. Nakon što meso poprimi boju, u zdjelu dodaj pasiranu rajčicu, svježu nasjeckanu rajčicu, origano i bosiljak po želji. Neka se meso krčka oko 20 minuta, a za to vrijeme uključi pećnicu da se grije na 180 stupnjeva.
Tikvice nareži na tanje trakice, posoli i ostavi da stoje nekoliko minuta. Zatim iz njih iscijedi tekućinu pomoću papirnatih ručnika i preprži ih na tavi, na maslinovom ulju, s obje strane oko minutu. U zasebnoj posudi pomiješaj jaje i parmezan (naribani) i dodaj smjesi malo soli i papra.
U posudu za pečenje na dno stavi malo pasirane rajčice i posloži tikvice, pa sve premaži smjesom jaja i parmezana. Zatim stavi meso i na njega posloži mozzarellu narezanu na kolutiće i ponavljaj postupak dok ne iskoristiš sve sastojke. Na vrh stavi mozzarellu i aluminijsku foliju te stavi u pećnicu.
Peci prekriveno oko 40 minuta, pa još 5-10 minuta otkriveno da lazanje poprime boju i dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu.