Kus kus je tradicionalno jelo iz sjeverne Afrike, a sve je popularnije i na našim stolovima. S razlogom jer veoma lako upija arome druge hrane i brzo se priprema, a možeš ga pripremati na slano ili kao desert. Ova sitna okruglasta tjestenina, dobiva se od brašna od durum pšenice (semolina), isto kao i većina druge tjestenine kao što su špageti, no umjesto miješanja semoline s vodom i/ili jajem u tijesto, kus kus se dobiva trljanjem semoline među navlaženim rukama sve dok brašno ne upije tek toliko vode da se pretvori u sitna zrnca kus kusa.
Iako postoji tradicionalni kus kus koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na paru, u našim dućanima je prisutna instant verzija koju je dovoljno preliti kipućom vodom i ostaviti da kratko odstoji.
Kus kus - priprema
- Bitan je pravi omjer vode i kus kusa
Najveća greška koju ljudi rade je ta da stave, u pravilu, previše vode pa se kus kus pretvori u kašu. U pravilu prava mjera je 1 šalica vode naprema 2/3 šalice kus kusa. Ili šalica kus kusa i 1,25 šalice vode.
- Kus kus uspi u kipuću vodu
Instant kus kus gotov je već za pet5 minuta. Uspi ga ili ili prelij zasoljenom kipućom vodom (po želji dodaj malo ulja ili maslaca), poklopi i ostavite da stoji pet minuta.
- Nemoj ga predugo namakati
Kus kusu ne treba mnogo da omekša. Pet minuta je dovoljno. I poklopite ga kako biste "uhvatili" paru od vrele vode.
- Nemojte ga zaboraviti "razrahliti"
Ako kus kus ostaviš kakav je, nakon namakanja u posudi – on će se slijepiti. Zato ga nakon što prođe tih pet minuta lagano promiješaj vilicom i "razbij" veće grudice.
U nastavku ti donosimo jednostavne recepte u kojima se koristi kus kus.