Nauči ga pravilno pripremiti

Želiš brzi i zdravi ručak i desert? Imamo nekoliko recepata s kus kusom

Kada tražiš prilog mesu, samostalno jelo pa čak desert - teško da ćeš pronaći nešto ukusnije i jednostavnije, nego što je kus kus

pexels-abdulrhman-elkady-6947606.jpg
Foto: Pexels


Kus kus je tradicionalno jelo iz sjeverne Afrike, a sve je popularnije i na našim stolovima. S razlogom jer veoma lako upija arome druge hrane i brzo se priprema, a možeš ga pripremati na slano ili kao desert. Ova sitna okruglasta tjestenina, dobiva se od brašna od durum pšenice (semolina), isto kao i većina druge tjestenine kao što su špageti, no umjesto miješanja semoline s vodom i/ili jajem u tijesto, kus kus se dobiva trljanjem semoline među navlaženim rukama sve dok brašno ne upije tek toliko vode da se pretvori u sitna zrnca kus kusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako postoji tradicionalni kus kus koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na paru, u našim dućanima je prisutna instant verzija koju je dovoljno preliti kipućom vodom i ostaviti da kratko odstoji.

Kus kus - priprema

  • Bitan je pravi omjer vode i kus kusa

Najveća greška koju ljudi rade je ta da stave, u pravilu, previše vode pa se kus kus pretvori u kašu. U pravilu prava mjera je 1 šalica vode naprema 2/3 šalice kus kusa. Ili šalica kus kusa i 1,25 šalice vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Kus kus uspi u kipuću vodu

Instant kus kus gotov je već za pet5 minuta. Uspi ga ili ili prelij zasoljenom kipućom vodom (po želji dodaj malo ulja ili maslaca), poklopi i ostavite da stoji pet minuta.

  • Nemoj ga predugo namakati

Kus kusu ne treba mnogo da omekša. Pet minuta je dovoljno. I poklopite ga kako biste "uhvatili" paru od vrele vode.

  • Nemojte ga zaboraviti "razrahliti"

Ako kus kus ostaviš kakav je, nakon namakanja u posudi – on će se slijepiti. Zato ga nakon što prođe tih pet minuta lagano promiješaj vilicom i "razbij" veće grudice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku ti donosimo jednostavne recepte u kojima se koristi kus kus.

1/5