Kuglof - i carevi su ga voljeli

Osnovni recept uključuje pripremu laganog tijesta s maslacem i jajima, koji se može nadopuniti najrazličitijim dodacima

Kuglof - i carevi su ga voljeli

Jedinstven po svojemu obliku,  karakterističnog okusa, zbog kojeg ga mnogi ubrajaju u slatki kruh, kuglof je oduvijek imao posebno mjesto u gastronomiji, te počasnu "poziciju" u slavljeničkim prigodama kada se na stol pred ukućane i goste iznose probrane slastice. Osnovni recept uključuje pripremu laganog tijesta s maslacem i jajima, koji se može nadopuniti najrazličitijim dodacima, ali svakako mora završiti pečenjem u okruglom kalupu izbrazdanih stijenki. Mramorni ili vinski kuglof, neke su od najpoznatijih varijanti ovog ukusnog kolača.  

Domovina kuglofa

Pravi mitovi kruže o tome kako je nastao kuglof. Prema nekim tumačenjima, austrijskom caru Franji Josipu pripremala ga je njegova bliska prijateljica, odnosno obližnji slastičar po njezinu receptu, pa navodno otud potječe i varijanta tog kolača znana kao carski kuglof. Najčešće se smatra da je domovina kuglofa Njemačka, ali osim Nijemaca i Francuzi polažu pravo na kuglof, smatrajući ga svojim tradicionalnim kolačem. Izvorno potječe od njemačke imenice Gugel.

Kalupi – bez njih nema dobrog kuglofa

Kalupi su nekad bili od pečene gline, danas su metalni, mogu biti bakreni. Trebate ih dobro namazati rastopljenom masnoćom i posuti brašnom, prije nego u kalup ulijete pripremljenu smjesu za kuglof. Savjet je da nikad ne treba kalup napuniti do vrha, jer tijesto naraste i van rubova modle, pa kuglof  izgubi svoj pravi oblik. Treba ga peći oko sat vremena u unaprijed zagrijanoj pećnici. Iglom za pletenje provjerite je li dobro pečen. Sve dok tijesto ostaje na igli, kolač nije gotov.

Nakon pečenja treba ga ostaviti koju minutu u kalupu, i tek tada prevrnuti na poseban pladanj ili tanjur. Prema osnovnom receptu, posipa se šećerom u prahu. No, danas je toliko različitih kombinacija da više nije rijetkost vidjeti kuglof premazan šlagom ili čokoladom. Neki dodaju u kuglof rum, vaniliju, kreme, izbor ovisi o ukusu, tko što voli, no ne bi trebalo pretjerivati u sastojcima i dodacima, jer kolač koji time dobijemo više nije kuglof, nego torta punjena kremom ili marmeladom.


Image




Mramorni kuglof

Tijesto:
250g maslaca (margarina)
250 g šećera
3 jaja
2 velike žlice ruma
500 g brašna
1 vrećica praška za pecivo DR Oetker
oko 1/8 l mlijeka

Za tamno tijesto:
30g kakaa
30 g šećera
2-3 žlice mlijeka

Priprema:
Maslac miješajte dok se ne zapjeni, postepeno dodavajte šećer, jaja, i rum. Brašno prosijte s praškom za pecivo te ga malo-pomalo dodavajte masi s maslacem. Naizmjence s brašnom dolijevajte samo toliko mlijeka da se tijesto ne razilazi, nego da se teško odvaja od žlice. Odvojite 2/3 tijesta i stavite u namašćen oblik za kuglof. U ostatak umiješajte kakao, šećer  i toliko mlijeka da bi opet dobili tijesto koje se teško odvaja od žlice. Stavite ovo tamno tijesto na svijetlo. Da bi bilo slično mramoru izmiješajte vilicom obje vrste tijesta. Pecite u električnom štednjaku oko 60 minuta na temperaturi od 220 stupnjeva.



Alzaški kuglof (Novi pekar )

Sastojci :
25 dag brašna
12,5 dag maslaca
1 omot suhog kvasca
27 dag šećera u prahu
2 naranče
0,5 dl mlijeka
3 bjelanjka
10 dag grožđica
malo soli

Priprema:
Pomiješajte brašno sa suhim kvascem pa s mlakim mlijekom, otopljenim maslacem i šećerom zamijesite tijesto. Neka se digne na toplome. S jedne oprane naranče naribajte koricu. Iscijedite sok i procijedite da dobijete 1 dl. Primiješajte koricu i ulje pa izmiješajte. Umiješajte u tijesto. Dodajte  grožđice te čvrsti snijeg od bjelanjaka. Ulijte u namašten i pobrašnjen kalup. Neka na toplome uzlazi pola sata. Pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. U međuvremenu iscijedite drugu naranču. Ispečeni kuglof  iskrenite na pladanj i kad se malo ohladi prelijte sokom od naranče.


(M.G.)