403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Kuglof - i carevi su ga voljeli

Kuglof - i carevi su ga voljeli
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Osnovni recept uključuje pripremu laganog tijesta s maslacem i jajima, koji se može nadopuniti najrazličitijim dodacima

Jedinstven po svojemu obliku,  karakterističnog okusa, zbog kojeg ga mnogi ubrajaju u slatki kruh, kuglof je oduvijek imao posebno mjesto u gastronomiji, te počasnu "poziciju" u slavljeničkim prigodama kada se na stol pred ukućane i goste iznose probrane slastice. Osnovni recept uključuje pripremu laganog tijesta s maslacem i jajima, koji se može nadopuniti najrazličitijim dodacima, ali svakako mora završiti pečenjem u okruglom kalupu izbrazdanih stijenki. Mramorni ili vinski kuglof, neke su od najpoznatijih varijanti ovog ukusnog kolača.   Domovina kuglofa Pravi mitovi kruže o tome kako je nastao kuglof. Prema nekim tumačenjima, austrijskom caru Franji Josipu pripremala ga je njegova bliska prijateljica, odnosno obližnji slastičar po njezinu receptu, pa navodno otud potječe i varijanta tog kolača znana kao carski kuglof. Najčešće se smatra da je domovina kuglofa Njemačka, ali osim Nijemaca i Francuzi polažu pravo na kuglof, smatrajući ga svojim tradicionalnim kolačem. Izvorno potječe od njemačke imenice Gugel. Kalupi – bez njih nema dobrog kuglofa Kalupi su nekad bili od pečene gline, danas su metalni, mogu biti bakreni. Trebate ih dobro namazati rastopljenom masnoćom i posuti brašnom, prije nego u kalup ulijete pripremljenu smjesu za kuglof. Savjet je da nikad ne treba kalup napuniti do vrha, jer tijesto naraste i van rubova modle, pa kuglof  izgubi svoj pravi oblik. Treba ga peći oko sat vremena u unaprijed zagrijanoj pećnici. Iglom za pletenje provjerite je li dobro pečen. Sve dok tijesto ostaje na igli, kolač nije gotov. Nakon pečenja treba ga ostaviti koju minutu u kalupu, i tek tada prevrnuti na poseban pladanj ili tanjur. Prema osnovnom receptu, posipa se šećerom u prahu. No, danas je toliko različitih kombinacija da više nije rijetkost vidjeti kuglof premazan šlagom ili čokoladom. Neki dodaju u kuglof rum, vaniliju, kreme, izbor ovisi o ukusu, tko što voli, no ne bi trebalo pretjerivati u sastojcima i dodacima, jer kolač koji time dobijemo više nije kuglof, nego torta punjena kremom ili marmeladom.

Mramorni kuglof Tijesto:250g maslaca (margarina)250 g šećera3 jaja2 velike žlice ruma500 g brašna1 vrećica praška za pecivo DR Oetkeroko 1/8 l mlijeka Za tamno tijesto:30g kakaa30 g šećera2-3 žlice mlijeka Priprema: Maslac miješajte dok se ne zapjeni, postepeno dodavajte šećer, jaja, i rum. Brašno prosijte s praškom za pecivo te ga malo-pomalo dodavajte masi s maslacem. Naizmjence s brašnom dolijevajte samo toliko mlijeka da se tijesto ne razilazi, nego da se teško odvaja od žlice. Odvojite 2/3 tijesta i stavite u namašćen oblik za kuglof. U ostatak umiješajte kakao, šećer  i toliko mlijeka da bi opet dobili tijesto koje se teško odvaja od žlice. Stavite ovo tamno tijesto na svijetlo. Da bi bilo slično mramoru izmiješajte vilicom obje vrste tijesta. Pecite u električnom štednjaku oko 60 minuta na temperaturi od 220 stupnjeva.

Alzaški kuglof (Novi pekar ) Sastojci :25 dag brašna12,5 dag maslaca1 omot suhog kvasca 27 dag šećera u prahu2 naranče 0,5 dl mlijeka 3 bjelanjka 10 dag grožđica malo soli Priprema:Pomiješajte brašno sa suhim kvascem pa s mlakim mlijekom, otopljenim maslacem i šećerom zamijesite tijesto. Neka se digne na toplome. S jedne oprane naranče naribajte koricu. Iscijedite sok i procijedite da dobijete 1 dl. Primiješajte koricu i ulje pa izmiješajte. Umiješajte u tijesto. Dodajte  grožđice te čvrsti snijeg od bjelanjaka. Ulijte u namašten i pobrašnjen kalup. Neka na toplome uzlazi pola sata. Pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. U međuvremenu iscijedite drugu naranču. Ispečeni kuglof  iskrenite na pladanj i kad se malo ohladi prelijte sokom od naranče.

(M.G.)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx