Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Bogat izvor energije, ugljikohidrata (škroba) i biljka koja se može pripremiti na sto različitih načina

Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Nabujak od krumpira i tunjevine

Sastojci:

Za 4 osobe

600 g krumpira koji se ne raskuhaju
2 mrkve (oko 250 g)
250 ml bistre juhe od povrća
500 g odreska tune
sok 1 limuna
4 žlice senfa od estragona
sol, papar
2 ljutike
2-3 mlada luka
1 mladi poriluk
2 žlice maslaca
200 g prirodnog jogurta
150 g masnijeg kiselog vrhnja
3 žlice suhoga bijelog vina
2 jaja
100 g naribanog ementalera
1 žlica nasjeckanog vlasca

Postupak:

Ogulite i operite krumpire i mrkve pa ih narežite na ploške debele 1/2 cm. Zakuhajte juhu u posudi za kuhanje, dodajte krumpir i mrkvu i kuhajte oko 10 minuta da omekšaju. Potom ih ostavite da se dobro ocijede. Operite i posušite ribu pa je narežite na komade veličine zalogaja. Izmiješajte limunov sok i senf. Začinite solju i paprom. Premažite ribu i ostavite oko 10 minuta da se okusi prožmu. 

Očistite i sitno nascjeckajte ljutiku. Očistite i operite povrće. Narežite mladi luk i poriluk na tanke kolutiće. Zagrijte maslac u tavi pa na njemu 5 minuta pirjajte ljutiku, mladi luk i poriluk. Dodajte ribu pa sve pirjajte oko 5 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite maslacem vatrostalnu posudu. U mješavinu s ribom umiješajte krumpir i mrkvu pa sve stavite u posudu. 

Izmiješajte jogurt, kiselo vrhnje, preostali senf, vino i jaja. Prelijte ih po nabujku pa sve pospite sirom. Pecite u pećnici 20-25 minuta da jelo dobije zlatnožutu boju. Pospite vlascem i poslužite vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
8/10