Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Bogat izvor energije, ugljikohidrata (škroba) i biljka koja se može pripremiti na sto različitih načina

Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Juha od krumpira sa žličnjacima od šunke

Sastojci:

600 g brašnatih krumpira
1/2 celerova korijena (oko 300 g)
2 mrkve
2 luka
1 peršinov korijen
2 mala poriluka
2 žlice maslaca
1 l bistre mesne juhe
sol
papar

Žličnjaci:

1 stara žemlja
75 ml mlačnog mlijeka
100 g kuhane šunke
1 luk
1 žlica maslaca
2 žlice sitno nasjeckanog peršina
1 jaje
svježe naribani muškatni oraščić

Postupak:

Očistite i narežite na sitne kockice ili sitno nascjeckajte krumpire, celer, mrkve, luk i peršin. Očistite i operite poriluk pa ga narežite na tanke kolutiće. Zagrijte maslac u velikoj posudi. Na njemu oko 5 minuta propirjajte luk. Dodajte krumpire, celer, mrkve, peršin i poriluk. Pirjajte povrće oko 5 minuta. Nalijte juhu pa sve lagano kuhajte na slaboj vatri oko 30 minuta dok povrće ne omekša.

Žemlju za žličnjake narežite na tanke ploške, stavite ih u zdjelicu i prelijte mlijekom. Ostavite oko 15 minuta da nabubre. Narežite šunku na sitne kockice. Očistite i sitno nasjeckajte luk. Zagrijte maslac u maloj tavi. Na njemu popržite oko 3 minuta šunku, luk i 1 žlicu peršina. Stavite mješavinu u zdjelicu i ostavite da se malo ohladi.

Istisnite mlijeko iz žemlje pa je dodajte mješavini sa šunkom. Dodajte jaje i sve dobro izmiješajte. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Pomoću dviju žličica oblikujte od mase male žličnjake. Stavite ih u ključalu vodu i ostavite oko 5 minuta na umjerenoj vatri dok ne isplivaju na površinu. Potom ih izvadite i ostavite da se ocijede.

Izmiksajte krumpire i povrće zajedno s juhom. Posolite i popaprite pa još jednom kratko zagrijte. Lagano dodajte žličnjake i ostavite 2-3 minute na slaboj vatri da se okusi prožmu. Pospite preostalim peršinom i poslužite vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/10