Uz svestrane tikvice, prezrele banane i komadiće čokolade, ovaj kolač nesumnjivo će postati jedan od omiljenih u tvom repertoaru brzih, jednostavnih i prefinih deserta. Dodamo li k tome i kremastu glazuru od kave i vanilije - baš nitko mu neće moći odoljeti
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Obloži četvrtasti pleh od oko 20 cm papirom za pečenje. Naribane tikvice stavi u čistu kuhinjsku krpu, a zatim iscijedi višak vode.
U velikoj zdjeli pomiješaj izgnječene banane, kokosovo ulje, med, jaja i 2 žličice vanilije dok se ne sjedine. Dodaj brašno, sodu bikarbonu, cimet i sol, miješaj dok se ne sjedini. Umiješaj tikvice, a onda i komadiće čokolade. Ulij smjesu u pripremljeni pleh i peci 30-40 minuta. Izvadi i ostavi da se ohladi najmanje 30 minuta prije dodavanja glazure.
Kako bi napravila glazuru, otopi 1 žlicu instant kave u 1 žlici vruće vode. Električnim mikserom umuti krem sir i maslac dok ne postane pahuljasta smjesa, miksaj oko 2 minute. Dodaj šećer u prahu, kavu i preostale 2 žličice ekstrakta od vanilije. Miksaj dok glazura ne postane lagana i pahuljasta, još 2 do 4 minute.
Premaži glazuru po kolaču. Nareži, navali i uživaj!
Savjet
Pri pečenju tikvica, jako je važno ukloniti višak vlage (odnosno vode) kako tvoj kolač ne bi završio prevlažan i premokar. Tikvice jednostavno naribaj, stavi u kuhinjsku krpu, a zatim dobro istisni sav višak vode - što su tikvice više suhe, to će kolač biti laganiji i finiji.