Ako si mislila da se smokve mogu jesti samo sirove ili sušene, grdno si se prevarila. Ovu voćku koja simbolizira kasno ljeto obožavamo stavljati u salate, ali i u kolače, pa ti zato danas predstavljamo kremastu sirovu tortu od sira i smokava, a za koju ne trebaš paliti pećnicu!
Kremasta torta od sira i smokvi koja osvaja na prvi griz
Sastojci
Priprema
Pripremi kalup za tortu – najlakše je tortu slagati odmah na tanjur za posluživanje na koji direktno stavimo samo obruč od torte.
Kekse samelji (u sjeckalici ili izlupajte batom za meso) pa pomiješaj s omekšalim maslacem. Utisni ravnomjerno u dno kalupa za tortu tj. na tanjur opasan obručem. Ohladi do daljnjeg korištenja.
Smokve operi, nareži na komadiće i pomiješaj u zdjelici sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Kuhaj dok ne omekšaju (10-ak minuta) pa ih protisni kroz sito kako bi izvukla što više soka, a riješila se krupnijih dijelova.
Želatinu pripremi prema uputama s vrećice pa umiješaj u još vrući pire od smokvi.
Kremasti sir pomiješaj s vanilin šećerom i tekućim vrhnjem za šlag pa miksaj dok ne dobiješ gustu, jednoličnu kremu. Ulij pire od smokava pa još izmiksaj.
Prelij kremu preko keksa i sve zajedno ohladi najmanje šest sati. Tankim nožićem oslobodi tortu od obruča i izvadi, ukrasi je svježim smokvama i usitnjenim keksom i posluži hladnu.
Savjet
Šećer se u ovaj recept stavlja samo ako smokve koje koristiš nisu posve zrele. Ako pak imaš sreće pa si kupila posve zrele i sočne smokve koje se raspadaju u ruci, šećer u ovu tortu ne trebaš dodavati jer će njihov sok dovoljno zasladiti kremu.