Kremasta torta od sira i smokvi koja osvaja na prvi griz

Ako si mislila da se smokve mogu jesti samo sirove ili sušene, grdno si se prevarila. Ovu voćku koja simbolizira kasno ljeto obožavamo stavljati u salate, ali i u kolače, pa ti zato danas predstavljamo kremastu sirovu tortu od sira i smokava, a za koju ne trebaš paliti pećnicu!

Kremasta torta od sira i smokvi koja osvaja na prvi griz
Foto: www.profimedia.hr
Znamo da su ti jednostavni i brzo gotovi recepti tijekom ljeta omiljeni, a takav je upravo ovaj od sira i smokvi. Naime, za ovaj kolač ne trebaš paliti pećnicu i dodatno zagrijavati stan, a priprema će trajati samo 20-ak minuta. Osim toga, popis namirnica potrebnih za izradu ove torte nije dugačak, pa bismo sveukupno rekle da je ovo praktična i brza slastica koja će te zadiviti svojim okusom.

Sastojci

175 g digestive keksa
90 g maslaca
250 g svježih smokvi
50 g šećera
50 ml vode
1 vrećina želatine
2 vrećice vanilin šećera
400 g krem sira
300 g vrhnja za šlag

Priprema

01.

Pripremi kalup za tortu – najlakše je tortu slagati odmah na tanjur za posluživanje na koji direktno stavimo samo obruč od torte.

02.

Kekse samelji (u sjeckalici ili izlupajte batom za meso) pa pomiješaj s omekšalim maslacem. Utisni ravnomjerno u dno kalupa za tortu tj. na tanjur opasan obručem. Ohladi do daljnjeg korištenja.

03.

Smokve operi, nareži na komadiće i pomiješaj u zdjelici sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Kuhaj dok ne omekšaju (10-ak minuta) pa ih protisni kroz sito kako bi izvukla što više soka, a riješila se krupnijih dijelova.

04.

Želatinu pripremi prema uputama s vrećice pa umiješaj u još vrući pire od smokvi.

05.

Kremasti sir pomiješaj s vanilin šećerom i tekućim vrhnjem za šlag pa miksaj dok ne dobiješ gustu, jednoličnu kremu. Ulij pire od smokava pa još izmiksaj.

06.

Prelij kremu preko keksa i sve zajedno ohladi najmanje šest sati. Tankim nožićem oslobodi tortu od obruča i izvadi, ukrasi je svježim smokvama i usitnjenim keksom i posluži hladnu.

Savjet

Šećer se u ovaj recept stavlja samo ako smokve koje koristiš nisu posve zrele. Ako pak imaš sreće pa si kupila posve zrele i sočne smokve koje se raspadaju u ruci, šećer u ovu tortu ne trebaš dodavati jer će njihov sok dovoljno zasladiti kremu.

žena.hr
25.8.2021.