403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Koliko dugo kuhati povrće?

Koliko dugo kuhati povrće?
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Nikad ne znate koliko dugo trebate kuhati povrće da bi ono zadržalo sve svoje vitamine i hranjive tvari? Ako ga kuhate prekratko bude vam toliko tvrdo da ga ne možete jesti, a ako pak kuhate duže nego što trebate raspadne se i niti ne osjetite što zapravo jedete.

Iako se neko povrće jede i sirovo, uglavnom se povrće termički obrađuje. Da bi povrće zadržalo hranjivu vrijednost i dobre osobine (ukus, miris, boju, gustoću) mora se pri kuhanju poštovati niz uvjeta:

Povrće prema potrebi kuhati cijelo i neoljušteno (krumpir, cikla) ili se oljušti i isječe. Ako je povrće krupnije isječeno, tada je njegova dodirna površina s vodom manja i gubitak hranljivih sastojaka, uslijed rastvaranja, manji;

Povrće kuhati u što manje vode, jer je količina hranljivih sastojaka, koji se rastvore, srazmjerna s upotrebljenom količinom vode;

Povrće stavljati da se kuha kada voda provrije. Smatra se da 1/4 vitamina C gubi od trenutka kada se povrće spusti u uzavrelu vodu pa dok voda ponovo ne proključa: tj. gubici su veći ako je voda hladnija. To se objašnjava djelovanjem oksidirajućih enzima koji postaju neaktivni na visokim temperaturama;

Zeleno povrće se stavlja postepeno u vodu za kuhanje, i to tako što se poslije stavljene količine čeka da voda prokuha. Izuzetak čine leguminoze (grah, leća, grašak) koji se stavljaju u hladnu vodu pa se kuhaju;

Povrće se kuha u proključaloj vodi na temperaturi od 100 stupnjeva. Izuzetak čini povrće koje sadrži škrob, ono se kuha na temperaturi od 85-99 stupnjeva jer se tako sačuva oblik.

Zabranjuje se prilikom kuhanja, korištenje sode bikarbone za očuvanje zelene boje povrća, jer se tako ubrzava raspadanje vitamina C.

Vrijeme kuhanja povrća u vodi kreće se od 3 do 90 minuta, što ovisi od vrste povrća, od njegove zrelosti i veličine. 

Kuhano povrće treba biti meko i pomalo hrskavo. Kod prekuhanog povrća gubitci hranljivih i zaštitnih sastojaka su najveći.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx