Kolač od ribizla prava je ljetna osvježavajuća slastica

Ljetni vrtovi su prepuni ovih crvenih, ujedno i jako zdravih bobica koje nazivamo ribizl, pa je šteta ne napraviti i kolač od njih. Donosimo ti jednostavan recept za kolač od ribizla koji je brzo gotov, a okusom oduševljava.

Kolač od ribizla prava je ljetna osvježavajuća slastica
Foto: Profimedia.hr
Ribizl, kiselkaste sitne bobice pune vitamina i minerala koje obožavamo jesti tijekom ljetnih mjeseci. I iako ih je najbolje konzumirati sirove, tek ubrane iz vrta, ponekad ih možemo podignuti na višu razinu i od njih napraviti ukusan kolač koji će zasigurno oduševiti sve koji ga kušaju. Lagan, osvježavajuć i sladak toliko koliko treba, ovaj ljetni kolač savršena je slastica za svakodnevno konzumiranje. Pokušaj ga napraviti još danas i uvjeri se i sama.

Sastojci

100 grama maslaca
100 grama šećera
1 veliko jaje
4 komada žumanjaka
1 vrećica vanilin šećera
150 grama brašna
2 žlice praška za pecivo
4 komada bjelanjaka
150 grama šećera
1 prstohvat soli
5 žlica mljevenih badema
500 grama ribizla

Priprema

01.

Ribizle očisti i operi te stavi po strani da se ocijede.

02.

Šećer i vanilin šećer pomiješaj s maslacem. Možeš mutiti mikserom ili izmiješati ručno. Zatim dodaj jaje i jedan po jedan žumanjak.

03.

Brašno izmiješaj s praškom za pecivo i prosij u posudu s maslacem i ostalim sastojcima. Dobro izmiješaj (ručno ili mikserom).

04.

Tijesto možeš razvaljati i staviti u kalup promjera 26 cm, tako da su rubovi tijesta otprilike 4 cm podignuti. Tijesto će biti jednako dobro ako ga ravnomjerno utisneš u kalup.

05.

Pećnicu zagrij na 180 C i stavi peći samo tijesto nekih pola sata.

06.

U međuvremenu umuti snijeg od bjelanjaka - četiri bjelanjka muti s prstohvatom soli i šećerom. Na kraju dodaj 5 žlica mljevenih badema.

07.

Kad je tijesto pečeno u snijeg od bjelanjaka dodaj ribizle, izlij preko tijesta i stavi peći još pola sata.

08.

Tortu prije rezanja dobro ohladi i po želji pospi šećerom u prahu.

Savjet

Po istom receptu možeš raditi i četvrtasti kolač - bit će nešto niži, ali jednako ukusan. Također, količinu sastojaka možeš povećati za 50 posto pa će biti visok čak i u dužem kalupu.

žena.hr
24.6.2021.