Ljetni vrtovi su prepuni ovih crvenih, ujedno i jako zdravih bobica koje nazivamo ribizl, pa je šteta ne napraviti i kolač od njih. Donosimo ti jednostavan recept za kolač od ribizla koji je brzo gotov, a okusom oduševljava.
Kolač od ribizla prava je ljetna osvježavajuća slastica
Sastojci
Priprema
Ribizle očisti i operi te stavi po strani da se ocijede.
Šećer i vanilin šećer pomiješaj s maslacem. Možeš mutiti mikserom ili izmiješati ručno. Zatim dodaj jaje i jedan po jedan žumanjak.
Brašno izmiješaj s praškom za pecivo i prosij u posudu s maslacem i ostalim sastojcima. Dobro izmiješaj (ručno ili mikserom).
Tijesto možeš razvaljati i staviti u kalup promjera 26 cm, tako da su rubovi tijesta otprilike 4 cm podignuti. Tijesto će biti jednako dobro ako ga ravnomjerno utisneš u kalup.
Pećnicu zagrij na 180 C i stavi peći samo tijesto nekih pola sata.
U međuvremenu umuti snijeg od bjelanjaka - četiri bjelanjka muti s prstohvatom soli i šećerom. Na kraju dodaj 5 žlica mljevenih badema.
Kad je tijesto pečeno u snijeg od bjelanjaka dodaj ribizle, izlij preko tijesta i stavi peći još pola sata.
Tortu prije rezanja dobro ohladi i po želji pospi šećerom u prahu.
Savjet
Po istom receptu možeš raditi i četvrtasti kolač - bit će nešto niži, ali jednako ukusan. Također, količinu sastojaka možeš povećati za 50 posto pa će biti visok čak i u dužem kalupu.