Kokosovo ili maslinovo ulje, koje je bolje za pečenje?
Zahvaljujući specifičnom sastavu masnih kiselina, maslinovo ulje za razliku od većine drugih često korištenih biljnih ulja ima točku dimljenja na 210°C, znatno iznad temperature pripreme hrane, što ga čini stabilnijim i poželjnijim u odnosu na druga biljna ulja. Iako se često govori da se maslinovo ulje za pečenje ne upotrebljava, zapravo možete to učiniti bez problema.
(FOTO: Pixabay)
Maslinovo ulje u svom sastavu ima manje termolabilnih nezasićenih masnih kiselina koje su prisutne npr. u suncokretovom ili repičinom ulju i upravo ga to čini sve popularnijim izborom kod pečenja i prženja. Dakle, maslinovo ulje za pečenje i nije toliko loš odabir.
Neistina da se maslinovo ulje smije koristiti samo pri začinjavanju salata i već pripremljenih jela nastala je iz neiskustva jer uopće ne drži vodu. Hrana pripremljena na maslinovom ulju ne utječe na rizik od kardiovaskularnih bolesti i u konačnici sadrži manje tvari koje uzrokuju oksidativni stres stanica.
Kokosovo ulje je zasitno, izvrstan je i brz izvor energije i ubrzava metabolizam. Ne utječe na razine šećera u krvi i izlučivanje inzulina, pa u prehrani mnogo pogodnije od korištenja ugljikohidrata, što je ujedno i velika prednost za sve osobe koje žele ukloniti suvišak kilograma, kao i dijabetičare.
Ispod 25 Celzijevih stupnjeva je gusto i bijelo poput masti, dok zagrijavanjem postepeno postaje prozirno ulje.
U potpunosti je bez okusa i mirisa, osobito dobro se može koristiti u kuhinji. Glavna karakteristika mu je iznimno stabilna molekularna struktura, koja se niti uslijed višestrukog zagrijavanja ne mijenja. To je ujedno i jedna od najvećih prednosti kokosovog ulja, jer se može višekratno koristiti (nakon procjeđivanja) za kuhanje i pečenje, jer se u njemu ne stvaraju štetne i otrovne tvari.
Stoga, na pitanje kokosovo ili maslinovo ulje ne možemo dati točan odgovor jer su oba izrazito zdrava.
