Kokosovo ili maslinovo ulje za pečenje?

Kokosovo ili maslinovo ulje, mnogo ste se puta vjerojatno pitali to pitanje, ali zdravo je i jedno i drugo

Kokosovo ili maslinovo ulje za pečenje?

Kokosovo ili maslinovo ulje, koje je bolje za pečenje? 

Zahvaljujući specifičnom sastavu masnih kiselina, maslinovo ulje za razliku od većine drugih često korištenih biljnih ulja ima točku dimljenja na 210°C, znatno iznad temperature pripreme hrane, što ga čini stabilnijim i poželjnijim u odnosu na druga biljna ulja. Iako se često govori da se maslinovo ulje za pečenje ne upotrebljava, zapravo možete to učiniti bez problema. 


(FOTO: Pixabay) 

Maslinovo ulje u svom sastavu ima manje termolabilnih nezasićenih masnih kiselina koje su prisutne npr. u suncokretovom ili repičinom ulju i upravo ga to čini sve popularnijim izborom kod pečenja i prženja. Dakle, maslinovo ulje za pečenje i nije toliko loš odabir. 

Neistina da se maslinovo ulje smije koristiti samo pri začinjavanju salata i već pripremljenih jela nastala je iz neiskustva jer uopće ne drži vodu. Hrana pripremljena na maslinovom ulju ne utječe na rizik od kardiovaskularnih bolesti i u konačnici sadrži manje tvari koje uzrokuju oksidativni stres stanica.

Kokosovo ulje je zasitno, izvrstan je i brz izvor energije i ubrzava metabolizam. Ne utječe na razine šećera u krvi i izlučivanje inzulina, pa u prehrani mnogo pogodnije od korištenja ugljikohidrata, što je ujedno i velika prednost za sve osobe koje žele ukloniti suvišak kilograma, kao i dijabetičare.

Ispod 25 Celzijevih stupnjeva je gusto i bijelo poput masti, dok zagrijavanjem postepeno  postaje prozirno ulje.

U potpunosti je bez okusa i mirisa, osobito dobro se može koristiti u kuhinji. Glavna  karakteristika mu je iznimno stabilna molekularna struktura, koja se niti uslijed višestrukog zagrijavanja ne mijenja. To je ujedno i jedna od najvećih prednosti kokosovog ulja, jer se može višekratno koristiti (nakon procjeđivanja) za kuhanje i pečenje, jer se u njemu ne  stvaraju štetne i otrovne tvari.

Stoga, na pitanje kokosovo ili maslinovo ulje ne možemo dati točan odgovor jer su oba izrazito zdrava. 

Image