Veganska juha od kikirikija, batata i kelja s kokosom
Sastojci:
5 režnja češnjaka
1 komadić korijena đumbira (veličine do 2- 2.5 cm), oguljen i sitno nasjeckan.
40 g svježeg korijandera, nasjeckanog
1 nasjeckana čili papričica
400 ml kokosovog mlijeka (puno masno iz limenke)
1+1 žlica suncokretovog ulja
6 komada mladog luka, samo bijeli i bijedo zeleni dio, sitno nasjeckan
1 žličica mljevene kurkume
1 L vode ili biljnog temeljca
250 g batata, oguljenog i narezanog na kockice
2 šalice kikirikija, oguljenog, neslanog
2 žličice šećera
200 g kelja, sitno nasjeckanog i obarenog
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limete
sol i papar po ukusu
skuhana integralna ili crvena riža – za posluživanje
U mužaru zajedno izdrobite češnjak, đumbir, korijander, čili i žličicu soli. Sve izdrobite u gustu pastu i ostavite sa strane.
Otvorite limenku s gustim kokosovim mlijekom i s vrha žlicom poberite masnoću oko 3 žlice i stavite u veliki lonac. Dodajte i žlicu suncokretovog ulja. Zagrijavajte ulje i masnoću i pržite sve dok se kokosova masnoća ne odvoji i sve počne dobivati zlaćanu boju – oko 4 minute. Na to dodajte smjesu iz mužara i pirjajte oko minute. Dodajte ostatak kokosovog mlijeka i litru vode ili temeljca. Unutra stavite kuhati i batat. Kuhajte 15 minuta dok batat ne omekša.
Za to vrijeme na drugoj žlici ulja popržite kikiriki dok ne dovije zlaćano smeđu boju – oko 8 minuta. Pa izvadite iz tave. Jednu polovicu šalice kikirikija ugrubo nasjeckajte. Ostatak u više navrata stavite u mužar i s malo soli izmeljite u pastu, pa ju istresite u juhu – nastavite tako dok ne potrošite sav kikiriki (ostalih šalicu i pol).
Kada batat u potpunosti omekša, djelomično štapnim mikserom propasirajte juhu. Zatim dodajte obareni kelj i kuhajte još 5 minuta. Dodajte i sok od limete, te začinite solju i paprom po želji. Juhu poslužite s kuhanom rižom, ugrubo nasjeckanim kikirikijem i mladim lukom.