Kokos - aromatičan sastojak za slastice (ali i slana jela)

"Drvo života " čije potencijale još uvijek otkrivamo

Kokos - aromatičan sastojak za slastice (ali i slana jela)

Za mnoge će pri spomenu kokosa prva asocijacija biti popularne Rafaelo kuglice, jedan od najpoznatijih slatkih proizvoda s kokosom. Kokos je inače vrlo hranjiv i bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Kokosov orah je voće koje predstavlja sjemenke biljke poznate pod nazivom kokosova palma. Kokosov orah se ne smatra kao dijetetski vrijedna namirnica zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina i siromašne količine vitamina E u odnosu na druga biljna ulja. Međutim, kokosov orah predstavlja bogati izvor dijetetskih vlakana, a unatoč visokom sadržaju zasićenih masnih kiselina predstavlja lako probavljivu namirnicu. Stoga se ovo voće u umjerenim količinama, može preporučiti svima koji mogu konzumirati prihvatljive količine zasićenih masnih kiselina.

Ulje, maslac, mlijeko

Kokosovo ulje je napravljeno od kokosovog mesa (ulje je ekstraktirano), a koristi se za prženje, kuhanje i kao sastojak za kozmetiku. S kokosovim uljem možete kuhati na visokim temperaturama, tako da ga koristite za prženje i pečenje, odlično je za raditi kokice ili ga se može koristite kao namaz umjesto maslaca ili margarina. Također je odlično za izradu domaćeg pilinga (jednostavno dodajte šećer, zob ili sol za piling kože). Probajte ga i na ispucalim vrhovima kose, također je odlično za masažu i skidanje šminke. Kokosov maslac ima bogatiju teksturu nego ulje, stoga ga koristite u pečenju ako želite kremasti okus, odličan je i kao namaz. Dodajte ga u Smoothieje, voćne salate, umake,salate kao prilog. Koristite ga kao preljev za sladoled, pomiješajte s kakaom ili voćem za deserte.

Kokosovo brašno je izvorno razvijeno za pomoć u borbi protiv neuhranjenosti, iznimno je popularno za pečenje. Kokosovo mlijeko je napravljeno od mesa kokosa, odnosno sjemena. Kokosovo mlijeko je izuzetno popularno kao zamjena za mlijeko jer ne sadrži laktozu i česta je namirnica u azijskoj kuhinji. Kokosovo mlijeko koristite umjesto običnog mlijeka u čajevima, kavama, toploj čokoladi i kašama.

Priprema jela s kokosom

Očišćeni svježi kokos možete ribati, sjeckati ili pohraniti u hladnjak u vodi koju ste ocijedili iz kokosa. Kokosovo mlijeko koristi se djelomično s temeljcem za podlijevanje povrtnih i mesnih jela kao što je piletina poširana u kokosovom mlijeku s curryjem ili juha od kokosa i plodova mora. Riža se često kombinira s kokosom u slanim jelima, začinjena curryjem, chilijem, korijanderom,cimetom, kuminom, đumbirom, zatim mahunarkama lećom, grahom, slanutkom i graškom, raznim povrćem, ribom i mesom, jogurtom i skutom. Takav je kokos riban ili rezan kao tanki čips, svježi ili tostiran do zlatnosmeđe boje. Kod slatke riže bilo da je to nabujak ili rižin puding, kokos dolazi do punog izražaja svojim iznimnim blagim slatkastim mirisom i okusom.

Rafaelo kuglice jedan su od najpoznatijih slatkih proizvoda s kokosom i puno je kolača i torti u sličnoj okusnoj izvedbi, s bademom, ponekad s kandiranim voćem ili pak ananasom i mangom. Uz razne kolačiće s kokosom uz dodatak čokolade, marmelade ili orašastih plodova, ipak radi svoje jednostavnosti biskvitni čupavci s čokoladom ostaju pri samom vrhu kolača s kokosom koji imaju najveći broj ljubitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/6