Kada pečete hranu na visokim temperaturama, ulje može dosegnuti do 160 stupnjeva u pećnici, a u tavi i do 250 stupnjeva.
Evo koja ulja ne smijete koristiti za pečenje ili kuhanje:
Ulje dobiveno od kikirikija, oraha, badema, sjemenki grožđa
Ulje konoplje, sezama, lana, suncokreta, repice i šafrana;
Kukuruzno ulje, ulje od sjemenka bundeve.
Ulja koja se preporučuju za kuhanje i prženje hrane:
Maslinovo ulje – ima visoku termičku stabilnost. Zadržava korisna svojstva i na visokim temperaturama.
Kokosovo ulje – odlično se razlaže u organizmu, sadrži antivirusna i antigljivična svojstva. Dobro podnosi visoke temperature.
Životinjske masti – svinjska mast te guščja mast, odlične su za spremanje svih vrsta jela i pečenja.
Ulja koja se koriste kao preljevi za salate:
Suncokretovo, kukuruzno ulje, ulje repice i laneno ulje. Ako se ova ulja zagriju otpuštaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida. Zbog čega izazivaju upalne procese i štetno djeluju na zdravlje.
Suncokretovo ulje sadrži puno omega 3 masnih kiselina, ali kada se zagrije na visokim temperaturama može izazvati kronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promjena, autoimunih procesa i endokrinih bolesti.
Ulje dobiveno od sjemenki lana bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ali se na visokim temperaturama raspada, zbog čega je dobro da se koristi samo hladno.