Koje ulje podnosi visoku temperaturu?

Čak i najbolja ulja nekad nisu pogodna za visoke temperature, zbog toga morate znati koja ulja su sigurna za pečenje, a koja se koriste kao preljevi za salate.

Koje ulje podnosi visoku temperaturu?

Kada pečete hranu na visokim temperaturama, ulje može dosegnuti do 160 stupnjeva u pećnici, a u tavi i do 250 stupnjeva.

Evo koja ulja ne smijete koristiti za pečenje ili kuhanje: 

  • Ulje dobiveno od kikirikija, oraha, badema, sjemenki grožđa
  • Ulje konoplje, sezama, lana, suncokreta, repice i šafrana;
  • Kukuruzno ulje, ulje od sjemenka bundeve.


Ulja koja se preporučuju za kuhanje i prženje hrane:

  1. Maslinovo ulje – ima visoku termičku stabilnost. Zadržava korisna svojstva i na visokim temperaturama.
  2. Kokosovo ulje – odlično se razlaže u organizmu, sadrži antivirusna i antigljivična svojstva. Dobro podnosi visoke temperature.
  3. Životinjske masti – svinjska mast te guščja mast, odlične su za spremanje svih vrsta jela i pečenja.


Ulja koja se koriste kao preljevi za salate:
Suncokretovo, kukuruzno ulje, ulje repice i laneno ulje. Ako se ova ulja zagriju otpuštaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida. Zbog čega izazivaju upalne procese i štetno djeluju na zdravlje.

Suncokretovo ulje sadrži puno omega 3 masnih kiselina, ali kada se zagrije na visokim temperaturama može izazvati kronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promjena, autoimunih procesa i endokrinih bolesti.

Ulje dobiveno od sjemenki lana bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ali se na visokim temperaturama raspada, zbog čega je dobro da se koristi samo hladno.