Gastro
Gastro

Koje ulje podnosi visoku temperaturu?

Koje ulje podnosi visoku temperaturu?
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Čak i najbolja ulja nekad nisu pogodna za visoke temperature, zbog toga morate znati koja ulja su sigurna za pečenje, a koja se koriste kao preljevi za salate.

Kada pečete hranu na visokim temperaturama, ulje može dosegnuti do 160 stupnjeva u pećnici, a u tavi i do 250 stupnjeva. Evo koja ulja ne smijete koristiti za pečenje ili kuhanje: 

Ulje dobiveno od kikirikija, oraha, badema, sjemenki grožđa

Ulje konoplje, sezama, lana, suncokreta, repice i šafrana;

Kukuruzno ulje, ulje od sjemenka bundeve.

Ulja koja se preporučuju za kuhanje i prženje hrane:

Maslinovo ulje – ima visoku termičku stabilnost. Zadržava korisna svojstva i na visokim temperaturama.

Kokosovo ulje – odlično se razlaže u organizmu, sadrži antivirusna i antigljivična svojstva. Dobro podnosi visoke temperature.

Životinjske masti – svinjska mast te guščja mast, odlične su za spremanje svih vrsta jela i pečenja.

Ulja koja se koriste kao preljevi za salate: Suncokretovo, kukuruzno ulje, ulje repice i laneno ulje. Ako se ova ulja zagriju otpuštaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida. Zbog čega izazivaju upalne procese i štetno djeluju na zdravlje. Suncokretovo ulje sadrži puno omega 3 masnih kiselina, ali kada se zagrije na visokim temperaturama može izazvati kronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promjena, autoimunih procesa i endokrinih bolesti. Ulje dobiveno od sjemenki lana bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ali se na visokim temperaturama raspada, zbog čega je dobro da se koristi samo hladno.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx