Tempeh
Tempeh je najbolji i najzdraviji način konzumiranja soje. Proizvodi se od fermentirane soje i sadrži duplo više proteina od tofua. Fermentacijom se uklanjanju antinutrijenti što čini nutrijente u tempehu znatno više bioraspoloživima. Tekstura mu je potpuno drugačija od tofua jer se proizvodi od cijelih sjemenki soje. Konzumiranjem tempeha ne samo da unosiš dnevnu dozu proteina, nego i jačaš crijevnu mikrofloru.
Nastao je u Indoneziji gdje se i dalje najviše konzumira, a poslužuje se u obliku prženih ploški ili kockica koje su prethodno marinirane u sojinom umaku ili mješavini začina. Kompleksni okus tempeha najbliži je okusu gljiva i orašastih plodova.
Namaz od tempeha
Postupak:
1. Tempeh nareži na veće komade i kuhaj na pari 15 minuta.
2. Nakon toga tempeh prži na ulju do zlatnožute boje.
3. Prženi tempeh, zajedno s uljem, vodom, sokom od limuna, soja umakom i maslinovim uljem, izblendaj u blenderu dok ne dobiješ kremasti namaz.
4. Umiješaj sitno nasjeckani mladi luk i peršin i dobro ohladi. Posluži uz tostirani integralni kruh ili svježe povrće.
Potrebno ti je:
- 200 g tempeha
- 100 mL vode
- 2 žličice soka od limuna
- 1 žlica soja umaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 mladi luk, sitno nasjeckani
- 1 žlica svježeg peršina, nasjeckano
- Ulje za pečenje