Koja je razlika između tofua, tempeha i seitana te kako ih ukusno pripremiti

U svijetu se svakodnevno konzumiraju u raznim specijalitetima, a kod nas su poznati kao zamjena za meso. Ove namirnice su vrlo zdrave i svestrane za pripremu, a ako još nisi, svakako im daj priliku

Koja je razlika između tofua, tempeha i seitana te kako ih ukusno pripremiti

Tempeh


Tempeh je najbolji i najzdraviji način konzumiranja soje. Proizvodi se od fermentirane soje i sadrži duplo više proteina od tofua. Fermentacijom se uklanjanju antinutrijenti što čini nutrijente u tempehu znatno više bioraspoloživima. Tekstura mu je potpuno drugačija od tofua jer se proizvodi od cijelih sjemenki soje. Konzumiranjem tempeha ne samo da unosiš dnevnu dozu proteina, nego i jačaš crijevnu mikrofloru. 

Nastao je u Indoneziji gdje se i dalje najviše konzumira, a poslužuje se u obliku prženih ploški ili kockica koje su prethodno marinirane u sojinom umaku ili mješavini začina. Kompleksni okus tempeha najbliži je okusu gljiva i orašastih plodova. 

Namaz od tempeha

Postupak:

1. Tempeh nareži na veće komade i kuhaj na pari 15 minuta.
2. Nakon toga tempeh prži na ulju do zlatnožute boje. 
3. Prženi tempeh, zajedno s uljem, vodom, sokom od limuna, soja umakom i maslinovim uljem, izblendaj u blenderu dok ne dobiješ kremasti namaz.
4. Umiješaj sitno nasjeckani mladi luk i peršin i dobro ohladi. Posluži uz tostirani integralni kruh ili svježe povrće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Potrebno ti je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200 g tempeha
  • 100 mL vode
  • 2 žličice soka od limuna
  • 1 žlica soja umaka 
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 mladi luk, sitno nasjeckani
  • 1 žlica svježeg peršina, nasjeckano
  • Ulje za pečenje
3/4