Tofu
Tofu se radi od komadića mljevene soje koji ostanu nakon proizvodnje sojinog mlijeka. Popularna je namirnica u Aziji dok je kod nas i dalje najčešće samo na jelovniku vegana i vegetarijanaca. U supermarketima ga možemo pronaći u raznim varijantama, od običnog do dimljenog i već začinjenog. Sam okus tofua je poprilično neutralan što znači da se može koristiti za pripremu slanih i slatkih jela. Najčešće se za pripremu ukusnog ručka koristi svježi tofu dok se za deserte i kreme koristi svileni ili meki tofu.
Bogat je željezom, kalcijem i proteinima, ali sadrži i malu količinu antinutrijenta koji onemogućuju potpunu apsorpciju nutrijenata iz hrane. Antinutrijenti koje sadrži soja uklanjaju se fermentacijom i tako nastaje tempeh.
Pikantni tofu s rižom
Postupak:
1. Pripremi tofu tako što ćeš ga narezati na ploške i omotati u papirnati ručnik. Na tofu stavi teški predmet i ostavi 15-ak minuta kako bi se iscijedio višak tekućine.
2. Pripremi umak za pečenje. U maloj posudici pomiješaj sojin umak, vodu, med i gustin.
3. U woku ili velikoj tavi zagrij ulje i dodaj tofu. Dobro ga ispeci dok ne dobije zlatnu boju, oko 10 minuta.
4. U vrući wok ili tavu u kojoj se peče tofu dodaj umak za pečenje, češnja, đumbir, papar i narezani mladi luk. Sve skupa peci oko 5 minuta dok luk ne omekša i umak ne postane gust.
5. Posluži uz kuhanu rižu ili palentu i posipaj sezamom.
Potrebno ti je:
- 1 pakiranje svježeg tofua
- 1 žlica ulja sezama
- 1/4 šalice sojinog umaka
- 1/4 šalice vode
- 2 žlice meda
- 2 žličice gustina
- 1 1/2 žlica svježe mljevenog papra
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica sitno naribanog đumbira
- 2 mlada luka
- malo sjemenki sezama