Jednostavan je za pripremu kod kuće
Iako kefir možeš pronaći u gotovo svakoj trgovini, prilično ga je jednostavno napraviti kod kuće, a onda točno znaš što je sve u njemu. Trebat će ti:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- bilo koja vrsta mlijeka
- aktivna zrna kefira
- staklenka
- gumica
- nemetalna mrežasta cjedila
- nemetalna žlica za miješanje
- gaza ili papirnati filter za kavu
Priprema:
- Za svaku šalicu mlijeka koristi 1 žličicu zrna kefira.
- Ulij u staklenu posudu.
- Pokrij gazom ili papirnatim filterom za kavu.
- Učvrsti gumenom trakom.
- Čuvaj na toplom mjestu na oko 20-22 stupnjeva 12 do 48 sati (dok ne postane gusto i oštro).
- Procijedi kefir u čistu posudu za skladištenje.
- Čvrsto pokrij.
- Čuvaj do 1 tjedan.
*Nemoj se bojati biti kreativna! U procijeđeni kefir možeš dodati svoje omiljeno voće. Samo ostavi da odstoji dodatna 24 sata. Slobodno ponovno procijedi ako ti se ne sviđaju zrnasti komadići.