Sve prednosti kefira

'Prirodni antibiotik': Što će se dogoditi ako piješ kefir svaki dan?

Kao sjajan izvor proteina, kalcija i probiotika - kefir je fermentirani mliječni napitak s puno potencijalnih pogodnosti za tvoje zdravlje. Provjeri 10 razloga zašto bi ga trebala piti svaki dan

profimedia-0595304037.jpg
Foto: Profimedia

Iako ga neki piju već godinama, kefir je posljednjih godina stekao veliku popularnost i među širom publikom, i to s dobrim razlogom. Ovaj fermentirani mliječni napitak ima mnoštvo potencijalnih dobrobiti za tvoje zdravlje.

Image
Za probavu i imunitet

Fermentirane namirnice prava su riznica zdravlja, evo i zašto

Dakle, kefir je fermentirano mliječno piće koje sadrži milijarde živih bakterija i kultura kvasca. Napravljen je od kefirnih zrna, matične kulture koja ima status velikog probiotika. Žitarice se fermentiraju u mlijeku kako bi se stvorio pikantan, ali ukusan napitak. Najbolji dio? Lako ga možeš napraviti kod kuće.

Image

Osim što je nevjerojatno ukusan, kefir pruža brojne zdravstvene prednosti, a mi smo u nastavku izdvojile deset najvećih, posebno ako ga konzumiraš svakodnevno.

Brojni nutrijenti

Kefir ti može pomoći da održiš razinu hranjivih tvari na razini. U prosjeku, 1 šalica od 245 grama običnog kefira daje:

  • 104 kalorije
  • 11.6 g ugljikohidrata
  • 11.2 g šećera
  • 9.21 g proteina
  • 316 mg kalcija
  • 255 mg fosfora
  • 0.705 µg vitamina B12
  • 0.328 mg riboflavina
  • 29.2 mg magnezija
Image
Foto: Unsplash

Snažan probiotik

Kefir je pun živih mikroorganizama zvanih probiotici. Naime, kefir može sadržavati do 61 soj dobrih bakterija i kvasaca. Ovi mali prijatelji mikrobi mogu podržati tvoje zdravlje na mnogo načina. Probiotici mogu pomoći kod:

  • probave
  • mentalnog zdravlja
  • upravljanja težinom

Jedan pregled istraživanja iz 2013. također je pokazao da može olakšati peptički ulkus u tankom crijevu ili želucu.

Antibakterijsko djelovanje

Neki od probiotika u kefiru mogu imati antibakterijska svojstva. To znači da mogu zaštititi od infekcija.

To uključuje probiotik jedinstven za kefir, Lactobacillus kefiri. Studija iz 2014. pokazala je da ovaj soj može spriječiti rast štetnih bakterija kao što su Shigella, Listeria i Staphylococcus aureus. Kefir također sadrži ugljikohidrate zvane kefiran koji imaju vlastita dokazana antibakterijska svojstva.

Image
Foto: Pexels

Smanjuje rizik od osteoporoze

Kefir je solidan izvor kalcija. To znači da potencijalno može spriječiti osteoporozu - bolest koja može učiniti tvoje kosti krhkima i povećava rizik od prijeloma.

Osim kalcija, punomasni kefir također je dobar izvor vitamina K2. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u metabolizmu kalcija - način na koji tvoje tijelo apsorbira kalcij i koristi ga za jačanje kostiju.

Mogući učinci zaštite od raka

Probiotici u fermentiranim mliječnim proizvodima poput kefira mogu pomoći stimulirati tvoj imunološki sustav. To bi moglo značiti da kefir može pomoći u zaštiti od raka i povećati učinkovitost standardne kemoterapije kako bi se smanjio rast tumora.

Jedna studija iz 2007. pokazala je da ekstrakt kefira smanjuje broj stanica raka dojke u epruveti za 56 posto. S druge strane, ekstrakt jogurta smanjio je stanice samo za 14 posto.

Image
Foto: Pexels

Pomoć kod probave

Tvoja crijeva su dom za milijarde bakterija, neke dobre, a neke loše. Kefir može pomoći u vraćanju ravnoteže u snagu. Probiotička hrana može pružiti olakšanje za niz želučanih problema. To uključuje:

  • infektivni proljev
  • H. pylori
  • bolest Clostridium difficile (C. difficile).
  • proljev povezan s antibioticima
  • sindrom iritabilnog crijeva
  • pouchitis (upala u rezervoaru ilealne vrećice nakon ileostome)

Iako nije lijek za sve, kefir bi mogao pomoći da vratiš svoj gastrointestinalni trakt na pravi put.

Image
Foto: Unsplash

Niska količina laktoze

Oko 65 posto ljudi teško probavlja laktozu nakon dojenčke dobi. Intolerancija na laktozu može varirati od osobe do osobe, ali neki ljudi u odrasloj dobi ne mogu popiti ni čašu mlijeka bez posljedica.

Dobra vijest? Osobe s intolerancijom na laktozu obično dobro podnose kefir u usporedbi s mlijekom ili drugim mliječnim proizvodima. Proces fermentacije pretvara veliki dio laktoze u mliječnu kiselinu. Također osigurava enzime koji još više razgrađuju laktozu.

Moguće ublažavanje alergija

Kefir može pomoći u prevenciji alergija na određenu hranu ili tvari. Kefir je u studijama na životinjama smanjio upalne odgovore povezane s astmom i alergijama. No, potrebno je više istraživanja na ljudima kako bi se dokazalo da se ti pozitivni učinci prenose.

Image
Foto: Unsplash

Može pomoći u mršavljenju

Neki se ljudi kunu da kefir može pomoći u mršavljenju. Ali je li to predobro da bi bilo istinito? Pa, kefir je solidan izvor kazeina i proteina sirutke na bazi mliječnih proizvoda. Kazeinu je potrebno dulje za probavu od ostalih proteina, pa bi te mogao dulje zadržati sitom.

Istraživanje iz 2015. pokazalo je da su žene koje su jele 4 porcije mliječnih proizvoda dnevno (uključujući kefir) pokazale veći gubitak opsega struka, težine i indeksa tjelesne mase od žena koje su jele samo 2 porcije mliječnih proizvoda dnevno.

Još jedna studija pokazala je da kefir smanjuje ukupni kolesterol i tjelesnu težinu, ali provedena je na pretilim miševima. Bilo kako bilo, trebamo još istraživanja kako bismo utvrdili može li sam kefir pomoći da izgubiš težinu (osobito u usporedbi s drugim mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti).

Jednostavan je za pripremu kod kuće

Iako kefir možeš pronaći u gotovo svakoj trgovini, prilično ga je jednostavno napraviti kod kuće, a onda točno znaš što je sve u njemu. Trebat će ti:

  • bilo koja vrsta mlijeka
  • aktivna zrna kefira
  • staklenka
  • gumica
  • nemetalna mrežasta cjedila
  • nemetalna žlica za miješanje
  • gaza ili papirnati filter za kavu

Priprema:

  1. Za svaku šalicu mlijeka koristi 1 žličicu zrna kefira.
  2. Ulij u staklenu posudu.
  3. Pokrij gazom ili papirnatim filterom za kavu.
  4. Učvrsti gumenom trakom.
  5. Čuvaj na toplom mjestu na oko 20-22 stupnjeva 12 do 48 sati (dok ne postane gusto i oštro).
  6. Procijedi kefir u čistu posudu za skladištenje.
  7. Čvrsto pokrij.
  8. Čuvaj do 1 tjedan.

*Nemoj se bojati biti kreativna! U procijeđeni kefir možeš dodati svoje omiljeno voće. Samo ostavi da odstoji dodatna 24 sata. Slobodno ponovno procijedi ako ti se ne sviđaju zrnasti komadići.