Postoje dvije vrste podloge na kojoj se izrađuju jestive pokrivke:
- Šećerna (fondant) – podloga koja se potpuno stopi s glazurom torte, vrlo oštra slika jarkih boja
- Oblatna (ili hostija ili wafer-papir) – jeftinije rješenje, najčešće za torte domaće izrade
Koju pokrivku izabrati, šećernu ili hostiju?
Osnovna razlika hostije i šećera je ta da se šećer lakše reže jer se potpuno stopi sa šlagom (kremom), dok hostija ostane malo “žilava”. Na šećeru su i boje nešto življe i njega nije potrebno po rubu ukrašavati špricom sa šlagom ili kremom (rubovi hostije bi se mogli, u nekim slučajevima, podići od podloge).
I jedna i druga podloga se moraju stavljati na tortu taj dan kad se servira torta jer postoji mogućnost da se preko noći boje razliju (ovisno o vrsti podloge, tipu hladnjaka…). Preporučujemo staviti pokrivku najviše dva sata prije serviranja torte.
Bitno je da se podloga dobro zagladi, da nema neravnina, jer tada obje pokrivke izgledaju super na torti.
Cijena šećerne pokrivke je veća jer je i sam materijal skuplji.
Kako staviti sliku na tortu?
Jestivu sliku stavite na svježe nanesen šlag i blagim pritiskom stavite sliku na tortu.
U roku od nekoliko sati vaša torta će biti spremna za poslužiti.
Nemojte pokušavati da nanositi sliku na čokoladnu glazuru ili suhu kremu već isključivo na šlag, ako baš morate u tom dijelu gdje ćete staviti sliku, tanko namažite sloj šlaga i onda stavite jestivu sliku, a zatim tortu ukrasite špricom za ukrašavanje.