Kvasac je jednostanična gljivica, a u industrijskoj proizvodnji se proizvodi kao svježi ili suhi kvasac. Stvara se u procesima gdje se u prisustvu kisika provodi postupni dotok šećera i tako se potiče razvoj ove gljivice. Na kraju se dobiva "kvasni kolač" koji se nakon homogenizacije pretvara u ono što poznajemo kao svježi kvasac. Suhi kvasac ima još jedan stupanj obrade u odnosu na svježi kvasac.
(FOTO: Pixabay)
A je li moguće napraviti zamrzavanje svježeg kvasca?
Da, jer zamrzavanje svježeg kvasca ne šteti namirnici. Svježi kvasac dobro ponosi smrzavanje i zadržava svoja prvotna svojstva. Kupite kocku kvasca od jednog kilograma i zamrznite ga. Prije zamrzavanja isjeckajte kvasac na kocke i tako zamrznite. Kada ga odmrzavate, obavezno to napravite u hladnjaku te ga potrošite unutar 24 sata.
Dakle, zamrzavanje svježeg kvasca može produljiti njegovo trajanje, ali ga nakon odmrzavanja obavezno potrošite unutar 24 sata.