Konzervansi se u hranu dodavaju zbog produženja održljivosti hrane i prevencije kvarenja. U nastavku doznajte zašto i kako se koristi konzervans.
(FOTO: Pixabay)
Što je i kako se koristi konzervans?
Konzervansima se mogu smatrati sve tvari dodane u hranu koje sprečavaju rast ili uništavaju mikroorganizame te inhibiraju enzimske i oksidacijske procese u hrani. Konzervansi mogu biti i tvari koje djeluju na smanjenje aktivnosti vode. Najpoznatiji tradicionalno korišten konzervans, koji je ujedno i najmanje opasan je kuhinjska sol, ali se ona ne smatra aditivom.
U zdravstvenom pogledu rizične skupine konzervansa su nitriti i nitrati u mesu, benzojeva kiselina i njene soli u osvježavajućim pićima, sumpor dioksid u sušenim proizvodima od voća, sorbinska kiselina u proizvodima od voća i povrća i drugi. U normalnim okolnostima i normalnim količinama konzumiranja ne bi trebala imati štetnih efekata na zdravlje, ako se konzumira umjerena i raznovrsna prehrana.
Sada znnate zašto i kako se koristi konzervans.