Gastro
Gastro

Kako se jedu kamenice

Kako se jedu kamenice
Premda se konzumiranje kamenica može činiti kao kompleksno, ono to nije. Potrebno je pratiti nekoliko jednostavnih koraka i uživati u okusu kamenica.

Kamenice su jedna od delikatesa kada su morski plodovi u pitanju.  Premda se konzumiranje kamenica može činiti kompleksno, ono to nije. Potrebno je pratiti nekoliko jednostavnih koraka i uživati u okusu kamenica.   

Ne konzumirajte kamenice koje su otvorene ili nisu čvrsto zatvorene jer su ili pokvarene ili mrtve. Svježe kamenice mirišu po moru, ako ste u dvojbi jesu li kamenice svježe – pomirišite ih.

Svježe kamenice je najbolje jesti sirove.

Kako biste otvorili kamenicu, potrebno je ravni dio školjke držati okrenutim prema gore i čvrsto stisnuti školjku

Ugurajte vršak noža za otvaranje kamenica i zaokrenite ga. Prilikom izvođenja ove radnje budite oprezni.

Bacite ravnu školjku, a polovice školjke s mesom posložite na sloj leda. Začinite kamenice prema želji, najčešće sokom od limuna i solju i paprom te se poslužite.

Uz kamenice poslužiti lagano bijelo vino ili crna pelješka vina.