Zelena salata, na latinskom Lactuca sativa, prvi put je uzgajana u Egiptu prije tisuću godina. Pored lišća, Egipćani su koristili i sjeme za proizvodnju ulja.
Koliko će dugo salata opstati u našem frižideru ovisi već od prvog koraka, a to je biranje pri kupovini zelene salate. Razlika je velika između svježe glavice i one koja je ubrana nekoliko dana ranije. Svježa zelena salata je čvrsta i bez tamnih oštećenja po nježnim listovima. Zelena salata, naročito puterica, ima kraći vijek trajanja od ostalog povrća.
Predstavljamo vam jednostavan način da vam zelena salata bude svježa i do deset dana. Ako ste kupili veću količinu zelene salate, sačuvajte je na najbolji način jer je salata ukusna samo kad je svježa.
Najprije razdvojite listove i operite zelenu salatu i polovično je osušite (malo vlage je neophodno kako bi ostala svježa). Listove salate poredajte na papirnati ubrus. Polako i pažljivo urolajte salatu i ubrus, a zatim stavite u plastičnu vrećicu. Prije nego što zatvorite vrećicu, potrudite se da izbacite iz nje što više zraka. Vrećicu sa salatom stavite u frižider.
Kada poželite svježu salatu, iz urolanog ubrusa izvucite onoliko koliko vam je potrebno, a ostatak možete vratiti u frižider.
Konzumiranje salate pomaže u smanjenju nivoa kolesterola i upalnih procesa, zaštiti neurona, kontroli anksioznosti, lakšem uvođenju u san.