Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae pa bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cvijeta početkom ljeta, a bere se u jesen.
Plod dinje je valjkastog oblika. Obično je dug 15-22 cm, a težak 1-2 kg. Ima jako lijep miris i ukus. Tvrda kora može biti glatka, naborana ili mrežasta s režnjevima. Unutrašnji, jestivi dio najčešće je narančaste ili svijetlozelene boje, a šupljina je ispunjena sjemenkama. Plod dinje sadrži 95% vode, 1% bjelančevina, 5,5% šećera, 1 g biljnih vlakana, limunsku kiselinu i eterično ulje. Od vitamina sadrži jako puno karotena , vitamin B i vitamin C, a od minerala bogata je kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem, cinkom i bakrom.
Slatka dinja potiče rad bubrega, pomaže u reguliranju krvnog tlaka, ublažava nadutost, daje osjećaj sitosti i jača imunitet. Zahvaljujući velikom udjelu vode, dinja je odlična u prirodnoj detoksikaciji i hidrataciji cjelokupnog organizma.
Pri kupovini dinje vrlo je važno da ne odaberete još zelenu dinju jer bi mogla dovesti do iritacije organa za probavu.
No, kako prepoznati da je dinja dovoljno zrela za konzumaciju?
Zrelu dinju jednostavno možete prepoznati po plavom ili smeđem kružiću oko njezinog 'repića'.
Slatka dinja potiče rad bubrega, pomaže u reguliranju krvnog tlaka, ublažava nadutost, daje osjećaj sitosti i jača imunitet. Zahvaljujući velikom udjelu vode, dinja je odlična u prirodnoj detoksikaciji i hidrataciji cjelokupnog organizma.