Kako prepoznati staru ribu i znati koja je svježa?
(FOTO: Pixabay)
Miris svježe ribe mora biti ugodan i neutralan. Pokvarena riba ima neugodan, oštar miris na trulež. Kod svježih riba oči su bistre i pune, a u pokvarenih mutne i potpuno upale.Nadalje, kako prepoznati staru ribu?
Škrge i škržni poklopci su kod svježih riba vlažni, a kod pokvarenih riba mogu biti suhi ili pokriveni ljepljivom sluzi. Zdrave škrge su lijepe crvene boje.
Koža u živih i svježih riba mora biti vlažna, neoštećena i prirodne boje metalnog sjaja. Ljuske i krljušti moraju biti čvrsto priljubljene uz tijelo. Površina zdravih, svježih riba mora biti glatka. Promjena boje, nabrekla i popucana koža karakteristični su znakovi kvarenja ribe. Staroj ili pokvarenoj ribi ljuskice otpadaju ili su već otpale.
Kod svježih riba meso je čvrsto. Pritiskom palca brzo se izravnava i nastaje udubljenja. Mekano meso, uz kost, sivo, neelastično, ljigavo i promijenjena izgleda karakteristično je za pokvarenu ribu.
Sada znate kako prepoznati staru ribu.