Kako pravilno držati vilicu i nož

Planirate li izaći u neki otmjeni restoran? Sada je pravo vrijeme da preispitate svoje znanje iz bontona.

Kako pravilno držati vilicu i nož

Najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da alarmantnih 40% Britanaca ne zna pravilno koristiti vilicu i nož.

Šokantno, zar ne? Mi smo tu da vam pomognemo, a ne da vas osudimo, a evo i kako pravilno držati vilicu i nož.

Planirate li izaći u neki otmjeni restoran? Sada je pravo vrijeme da preispitate svoje znanje iz bontona. 

Prvo i osnovno pravilo je da se nož drži u desnoj, a vilica u lijevoj ruci, iznimka je ako jedete isključivo vilicom, onda ju trebate držati u desnoj ruci. 

Pravilno je koristiti i nož i vilicu, no u nekim situacijama je prihvatljivo koristiti samo vilicu, kao kada jedete špagete, ali tada pazite da vilica bude usmjerena prema gore.

Ako želite predahnuti i „odmoriti“ kako bi vam se hrana „slegla“, a niste završili s jelom, i ne želite da vam konobar odnese tanjur, tada pribor za jelo koje koristite prislonite na tanjur pod kutem od 45 stupnjeva. 

Ako želite da konobar odnese vaš tanjur i pribor za jelo tada postavite vilicu i nož u paralelan položaj.

Ako se nađete u situaciju u kojoj pred sobom imate hrpu žlica, vilica i noževa s obje strane svoga tanjura, nemojte se brinuti. Uvijek uzimajte ono što vam je s vanjske strane stola, budući da se pribor za jelo uvijek slaže izvana prema unutra. Ako se najprije poslužuje juha, žlica za juhu stajat će s vaše desne strane tanjura izvana.